{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Presuda Draženu Mikuliću 14. septembra

F
23.8.2012. u 17:14
0
0
Presuda Draženu Mikuliću 14. septembra
0
Presuda Draženu Mikuliću 14. septembra
Na suđenju za zločine počinjene u logoru Dretelj kod Čapljine, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je u završnoj riječi navelo da je optuženi Dražen Mikulić bio u najbrutalnijoj grupi stražara.
Tužiteljica Remzija Smailagić zatražila je od Vijeća Suda BiH da Mikulića, nekadašnjeg vojnog policajca Hrvatskog vijeća obrane (HVO), osudi po svim tačkama optužnice,

Odbrana tvrdi da optuženi nije osoba za koju su svjedoci rekli da ih je zlostavljao, a branilac Davor Martinović traži oslobađajujuću presudu.

Sud će presudu izreći 14. septembra.

"Mikulić je bio dio najbrutalnije grupe stražara. Kriv je za sve što mu se stavlja na teret. Kao naoružani pripadnik vojne policije zlostavljao je civile bošnjačke nacionalnosti koji nisu pružali otpor", kazala je tužiteljica, dodavši da je to van sumnje dokazano.

U pet tačaka optužnice Mikuliću je stavljeno na teret da je u julu i augustu 1993., za vrijeme sukoba HVO-a i Armije BiH (ABiH), nečovječno postupao prema civilima zatvorenim u Dretelju.

Optužen je da je sudjelovao u mučenjima zarobljenika na okrutan, svirep i ponižavajući način, nanoseći im fizičke povrede.

Odbrana je ustvrdila da se optužnica bazira na argumentima "rekla, kazala".

"Optuženi Dražen Mikulić nije osoba koju svjedoci spominju. Radi se o drugoj osobi za koju svjedoci navode da se zove Dražen Mikulić", rekao je Martinović.

"Svi kažu da su čuli za ime Dražen Mikulić. Niko ga na fotografijama u istrazi nije prepoznao", naveo je branilac.

Prema dokumentu Tužilaštva, kako je rekao branilac, u jedinici kojoj je pripadao optužni bile su četiri osobe s prezimenom Mikulić.

On je pojasnio da je optuženi 15. jula 1993. bio ranjen u obje noge, zbog čega je dobio poštedu mjesec dana.

Branilac se pozvao na iskaz vještaka Hamze Žuje, koji je kazao da je otežano kretanje u narednih 15 dana nakon ranjavanja moralo biti vidljivo.

"Kako takva osoba može udarati nogom, to je s medicinske strane nemoguće", naveo je branilac.

Tužiteljica Smailagić je zatražila da se Mikuliću odredi pritvor do izricanja presude, jer strahuje da bi lako mogao pobjeći u Hrvatsku, čije državljanstvo ima.

Optuženi je odgovorio da će doći na izricanje presude.

Sud će o prijedlogu za pritvor odlučiti naknadno, prenosi BIRN - Justice Report.

Suđenje Mikuliću za zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u logoru Dretelj počelo je u novembru 2011. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: