Doživotna robija
165

Presuda Radovanu Karadžiću: Slijedi li katarza srpskih političara ili zatezanje odnosa

Piše: Ervin Mušinović
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ratni zločinac i bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić osuđen je danas na doživotnu kaznu zatvora. Ova presuda podijelila je bosanskohercegovačke političare dok je međunarodna zajednica ostala jedinstvena u stavu da lideri svih političkih opcija trebaju poštivati presudu međunarodnog suda.

Žalbeno vijeće Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove izreklo je danas lideru bosanskih Srba za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini Radovanu Karadžiću doživotnu kaznu zatvora.

Bh. političari iz reda bošnjačkog naroda pozdravili su ovu presudu uz poruku da je ratnog zločinca stigla zaslužena kazna dok su bosanskohercegovački političari iz reda srpskog naroda zauzeli stav kako je Haški sud donio političku odluku. O presudi ratnom zločincu saopćenja za javnost odaslali su između ostalih SDA, SDP, DF, SBB, SDS, SNSD, ali i predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović i Vlada Hrvatske.

Zanimljivo je da se do zaključenja ovog teksta nikako nisu oglašavali politički predstavnici iz reda hrvatskog naroda izuzev člana Predsjedništva BiH Željka Komšića. Primjerom hrvatske predsjednice i predsjednika Vlade Hrvatske nije se vodio ni predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, a koji danas nije iznio svoj stav o presudi Karadžiću.

Glavni tužilac Mehanizma za međunarodne krivične sudove Serge Brammertz rekao je da je sud Ujedinjenih nacija osudio ratnog zločinca Radovana Karadžića za njegove zločine na kaznu doživotnog zatvora čime je poslao značajnu poruku da pravda može nadvladati zlo.

"Protivnici Suda će tvrditi da je ova presuda presuda o krivici srpskog naroda. To snažno odbijam. Karadžićeva krivica je njegova lično, a ne krivica njegove zajednice. Drugi će reći da je Karadžić heroj i da je branio svoj narod. Ovo suđenje je dokazalo suprotno. Karadžić će u historiji ostati upisan kao ratni zločinac koji je odgovoran za užasnu ljudsku patnju", poručio je Brammertz.

Jedno od ubjedljivo najjačih poruka nakon presude ratnom zločincu poslao je član Predsjedništva BiH (iz reda bošnjačkog naroda) Šefik Džaferović, a koji je na konferenciji za medije pozvao na mir i suživot jasno poručujući Srbima kako presuda Karadžiću "nije presuda srpskom narodu već političkom projektu kreiranom od Miloševićevog režima u Beogradu, kojeg su u BiH provodili Radovan Karadžić i Ratko Mladić".

Posebno je zanimljiva reakcija Vlade Republike Hrvatske, a koja je identična reakciji koju je u razgovoru za Klix.ba iznijela i ugledna bh. advokatica Vasvija Vidović. Riječ je o izražavanju žaljenja što Međunarodni sud u presudi nije uspostavio vezu između Karadžića i Beograda.

"Na temelju dokaznog materijala te drugih presuda Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, vjerujemo da je u žalbenom postupku sudjelovanje Radovana Karadžića u sveobuhvatnom udruženom zločinačkom poduhvatu u BiH trebalo povezati i s političkim i vojnim vrhom tadašnje Savezne Republike Jugoslavije, pod vodstvom Slobodana Miloševića", saopćeno je iz Vlade Hrvatske.

Radovan Karadžić pravosnažno osuđen na doživotnu kaznu zatvora

Dodik: Presuda Radovanu Karadžiću je arogantna i cinična

Vidović: Žao mi je što Međunarodni sud nije uspostavio vezu između Karadžića i Beograda

Vlada Hrvatske: Genocid u ostalim bh. općinama neodvojivi je dio Karadžićeve zločinačke politike

Džaferović: Presuda Karadžiću nije presuda srpskom narodu već Miloševićevom projektu

Do zaključenja ovog teksta na presudu ratnom zločincu Radovanu Karadžiću nije reagovao ni predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kao ni srbijanska premijerka Ana Brnabić. Male su vjerovatnoće da će današnja presuda, kojom je još jednom potvrđen genocid u Srebrenici, pomoći Ani Brnabić da promijeni stav koji je iznijela u novembru 2018. godine kada je u razgovoru za Deutsche Welle tvrdila da se u Srebrenici nije dogodio genocid.

Pored potvrđenih optužbi za genocid i Srebrenici, Karadžić je danas ponovo proglašen krivim i za zločine protiv čovječnosti u svim područjima za koje je optužen međutim međunarodne sudije nisu ga osudile za genocid u Prijedoru, Bratuncu, Zvorniku, Vlasenici, Sanskom Mostu, Ključu i Foči.

Presuda Karadžiću sigurno će biti jedna od gorućih tema u bosanskohercegovačkom, ali i regionalnom političkom životu. Skoro pa ne postoje nikakve šanse da trenutna garnitura političara iz RS-a doživi katarzu i napokon prihvati da Karadžić nije bio ništa drugo do ratnog zločinca. Najbolji argument ovoj tezi je opipljiv i stoji čvrsto na bosanskoj zemlji, a zove se Studentski dom "Dr Radovan Karadžić".

"Karadžića" je 2016. godine na Palama (nedaleko od Sarajeva) otvorio tadašnji predsjednik RS-a Milorad Dodik, a današnji predsjedavajući Predsjedništva BiH u pratnji supruge i kćerke ratnog zločinca.