BiH
0

Prestavljeni rezultati istraživanja o HIV-u u BiH

FENA
Prezentacija istraživanja (Foto: SRNA)
Prezentacija istraživanja (Foto: SRNA)
Muškarci koji imaju seksualne odnose s drugim muškarcima (MSM populacija) i seksualne radnice (SW) dvije su grupe pod povećanim rizikom od HIV/AIDS-a koje su bile predmet istraživanja koje su proveli Razvojni program UN-a (UNDP), Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH i Institut za zaštitu zdravlja RS-a, u saradnji s partnerskim nevladinim organizacijama.

Rezultati studije "Istraživanje rizičnog ponašanja u odnosu na HIV prevalencu među grupama pod povećanim rizikom" prezentirani su danas istovremeno u Sarajevu i Banjoj Luci. Istraživanjem je bilo obuhvaćeno 248 pripadnika MSM populacije i 154 seksualne radnice.

Jedna od autorica izvještaja, dr. Jelena Ravlija, navela je na prezentaciji u Sarajevu da je ovo druga integrirana studija provedena u svrhu prikupljanja uporednih podataka ključnih ponašanja i bioloških indikatora HIV/SPI među MSM populacijom, što će provođenjem narednih studija omogućiti praćenje vremenskog trenda HIV epidemije.

Studija pokazuje da je 10,6 posto ispitanika prvi analni odnos s muškarcem imalo u dobi ispod 16 godina, a prosječna dob prvog analnog seksualnog odnosa s muškarcem je nešto iznad 19 godina. Među ispitanicima, njih 74,2 posto su bili insertivni partner u zadnjih šest mjeseci, s prosječno 3,21 različita partnera, odnosno 63,3 posto kao receptivni partneri u prosjeku s 2,8 različitih partnera. U posljednjih šest mjeseci 84,5 posto ispitanika prijavljuje seksualne odnose sa stalnim partnerom, što je povećanje u odnosu na 2008. godinu (75,4 posto).

Dr. Ravlija je naglasila da iako ispitanici u velikom broju znaju da konzistentno i ispravno korištenje kondoma može prevenirati HIV infekciju (više od 99 posto) i da osoba koja izgleda zdravo može biti zaražena HIV-om (89,9 posto), najveći broj ispitanika ne zna HIV status svog partnera, jer se partner često nikad nije testirao niti su o tome ikad razgovarali.

Više od 60 posto ispitanika navodi analne spolne odnose sa slučajnim muškim partnerom u proteklih šest mjeseci, što je povećanje u odnosu na istraživanje 2008. godine. Prosječan broj slučajnih muških partnera u tom razdoblju s kojima ispitanici navode analni seksualni odnos je 3,97. U prethodnih mjesec dana ispitanici navode prosječno tri seksualna odnosa sa slučajnim partnerom.

  • Ovim istraživanjem je utvrđeno relativno dobro opće znanje u pogledu HIV/SPI, potrebe korištenja kondoma, testiranja, ali je primjetno da je znanje uglavnom rijetko provedeno u takvo ponašanje, upozorila je dr. Ravlija, naglasivši pritom da svi preventivni programi moraju uzeti u obzir činjenicu da je MSM populacija veoma stigmatizirana i teško dostupna.

Kada je u pitanju istraživanje među seksualnim radnicama, ustanovljeno je da njih 83,1 posto nema stalno zaposlenje. Najveći broj su neudate (62,6 posto), 18,6 posto su razvedene, dok je devet posto u bračnoj ili vanbračnoj zajednici.

Plaćeni seksualni odnos u zadnjih mjesec dana imalo je 47,4 posto ispitanica, što je statistički značajno manje u odnosu na studiju iz 2008.

Dr. Ravlija je dalje navela da je istraživanje pokazalo da je veći broj ispitanica smanjio rizično ponašanje kada je u pitanju korištenje kondoma u odnosu na prethodno istraživanje.

  • Iako seksualne radnice pripadaju populaciji koja je teško dostupna, ovim istraživanjem dobijene su bitne informacije o njihovom seksualnom ponašanju, nivou znanja, svjesnosti i percepciji rizika na HIV i druge spolnoprenosive bolesti, zaključila je dr. Ravlija.

Predstavnici NVO sektora uključenih u projekt su ukazali na tešku dostupnosti pripadnika ovih populacija i njihovu stigmatiziranost u društvu.

Emina Osmanagić iz organizacije XY naglasila je da muškarci koji imaju seksualne odnose s drugim muškarcima nisu jedina grupa koja se rizično ponaša i pozvala je na poštovanje njihovih prava.

Samir Ibišević iz organizacije PROI je kazao da je u pristupu populaciji seksualnih radnica veliki problem bio što se one bave ilegalnim poslom. Ipak su uspjeli stvoriti grupu "liderica" koje su kasnije olakšale pristup i ostalima.

On je pozvao na dekriminalizaciju rada ovih djevojaka, "jer nijedno društvo nije oslobođeno pružanja seksualnih usluga".