{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prestavljeni rezultati istraživanja o HIV-u u BiH

F
19.9.2011. u 16:20
0
3
Prestavljeni rezultati istraživanja o HIV-u u BiH
0
Prestavljeni rezultati istraživanja o HIV-u u BiH
Prezentacija istraživanja (Foto: SRNA)
Muškarci koji imaju seksualne odnose s drugim muškarcima (MSM populacija) i seksualne radnice (SW) dvije su grupe pod povećanim rizikom od HIV/AIDS-a koje su bile predmet istraživanja koje su proveli Razvojni program UN-a (UNDP), Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH i Institut za zaštitu zdravlja RS-a, u saradnji s partnerskim nevladinim organizacijama.
Rezultati studije "Istraživanje rizičnog ponašanja u odnosu na HIV prevalencu među grupama pod povećanim rizikom" prezentirani su danas istovremeno u Sarajevu i Banjoj Luci. Istraživanjem je bilo obuhvaćeno 248 pripadnika MSM populacije i 154 seksualne radnice.

Jedna od autorica izvještaja, dr. Jelena Ravlija, navela je na prezentaciji u Sarajevu da je ovo druga integrirana studija provedena u svrhu prikupljanja uporednih podataka ključnih ponašanja i bioloških indikatora HIV/SPI među MSM populacijom, što će provođenjem narednih studija omogućiti praćenje vremenskog trenda HIV epidemije.

Studija pokazuje da je 10,6 posto ispitanika prvi analni odnos s muškarcem imalo u dobi ispod 16 godina, a prosječna dob prvog analnog seksualnog odnosa s muškarcem je nešto iznad 19 godina. Među ispitanicima, njih 74,2 posto su bili insertivni partner u zadnjih šest mjeseci, s prosječno 3,21 različita partnera, odnosno 63,3 posto kao receptivni partneri u prosjeku s 2,8 različitih partnera. U posljednjih šest mjeseci 84,5 posto ispitanika prijavljuje seksualne odnose sa stalnim partnerom, što je povećanje u odnosu na 2008. godinu (75,4 posto).

Dr. Ravlija je naglasila da iako ispitanici u velikom broju znaju da konzistentno i ispravno korištenje kondoma može prevenirati HIV infekciju (više od 99 posto) i da osoba koja izgleda zdravo može biti zaražena HIV-om (89,9 posto), najveći broj ispitanika ne zna HIV status svog partnera, jer se partner često nikad nije testirao niti su o tome ikad razgovarali.

Više od 60 posto ispitanika navodi analne spolne odnose sa slučajnim muškim partnerom u proteklih šest mjeseci, što je povećanje u odnosu na istraživanje 2008. godine. Prosječan broj slučajnih muških partnera u tom razdoblju s kojima ispitanici navode analni seksualni odnos je 3,97. U prethodnih mjesec dana ispitanici navode prosječno tri seksualna odnosa sa slučajnim partnerom.

- Ovim istraživanjem je utvrđeno relativno dobro opće znanje u pogledu HIV/SPI, potrebe korištenja kondoma, testiranja, ali je primjetno da je znanje uglavnom rijetko provedeno u takvo ponašanje, upozorila je dr. Ravlija, naglasivši pritom da svi preventivni programi moraju uzeti u obzir činjenicu da je MSM populacija veoma stigmatizirana i teško dostupna.

Kada je u pitanju istraživanje među seksualnim radnicama, ustanovljeno je da njih 83,1 posto nema stalno zaposlenje. Najveći broj su neudate (62,6 posto), 18,6 posto su razvedene, dok je devet posto u bračnoj ili vanbračnoj zajednici.

Plaćeni seksualni odnos u zadnjih mjesec dana imalo je 47,4 posto ispitanica, što je statistički značajno manje u odnosu na studiju iz 2008.

Dr. Ravlija je dalje navela da je istraživanje pokazalo da je veći broj ispitanica smanjio rizično ponašanje kada je u pitanju korištenje kondoma u odnosu na prethodno istraživanje.

- Iako seksualne radnice pripadaju populaciji koja je teško dostupna, ovim istraživanjem dobijene su bitne informacije o njihovom seksualnom ponašanju, nivou znanja, svjesnosti i percepciji rizika na HIV i druge spolnoprenosive bolesti, zaključila je dr. Ravlija.

Predstavnici NVO sektora uključenih u projekt su ukazali na tešku dostupnosti pripadnika ovih populacija i njihovu stigmatiziranost u društvu.

Emina Osmanagić iz organizacije XY naglasila je da muškarci koji imaju seksualne odnose s drugim muškarcima nisu jedina grupa koja se rizično ponaša i pozvala je na poštovanje njihovih prava.

Samir Ibišević iz organizacije PROI je kazao da je u pristupu populaciji seksualnih radnica veliki problem bio što se one bave ilegalnim poslom. Ipak su uspjeli stvoriti grupu "liderica" koje su kasnije olakšale pristup i ostalima.

On je pozvao na dekriminalizaciju rada ovih djevojaka, "jer nijedno društvo nije oslobođeno pružanja seksualnih usluga".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: