IOM
0

Omogućiti osobama s HIV-om da imaju kvalitetniji život

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Nevladine organizacije, javni zdravstveni sektor i mediji zajedničkim naporima mogu doprinijeti stvaranju ambijenta u kojem će osobe koje žive s HIV-om imati sve uvjete za kvalitetniji život i osjećati se ravnopravnim članovima društva, zaključeno je na skupu koji je za predstavnike ta tri sektora u Tesliću organizirala Međunarodna organizacija za migracije (IOM).

Tokom skupa naglašeno je da u bh. društvu vladaju velike predrasude i diskriminacije osoba koje žive s HIV virusom. Stigma je često prisutna i kod zdravstvenih radnika, a kod pacijenata strah od reagiranja okoline na njihovu dijagnozu.

Kao adekvatan način za prevazilaženje takvog stanja označena je kvalitetnija i tješnja komunikacija između nevladinih organizacija koje brinu o ranjivim grupama stanovništva i medija.

"Nevladine organizacije rade direktno sa stanovništvom na prevenciji bolesti i podršci osobama koje žive s HIV-om, dok mediji imaju ključnu ulogu u informiranju i edukaciji šire populacije", rekao je Stefano Volpicelli, trener iz IOM-a iz Rima.

On je, zajedno sa Germanom Calviem iz Milana, vodio praktični dio skupa koji je za globalni cilj imao doprinijeti kvalitetu protoka informacija između nevladinog i javnog sektora do medija da bi se povećala njihova efikasnost.

Smatraju da informacija, sama po sebi, ne može utjecati na promjenu ponašanja kod ljudi, ali može biti dobra osnova za stvaranje zdrave sredine s više razumijevanja za tu problematiku. "Može pomoći ljudima koji žive s HIV-om da izađu iz izolacije i žive kvalitetniji život", rečeno je.

U teorijskom dijelu skupa načelnica Odjela za zarazne bolesti Kliničkog centra u Banjoj Luci Zdravka Kezić i nacionalna koordinatorica za prevenciju HIV/AIDS-a Republike Srpske Stela Stojisavljević izrazile su mišljenje da se o načinima prenošenja i prevencije HIV-a mora stalno govoriti, a ne samo na 1. decembar - koji se obilježava kao Svjetski dan HIV-a.

U tom dijelu skupa ponovljeno je da je HIV zarazna bolest. Pacijenti inficirani tim virusom, koji uzrokuje sidu, mogu da žive duže i kvalitetnije ukoliko uzimaju adekvatne lijekove za liječenje HIV infekcije. U BiH je mali broj osoba koje žive s tom bolesti. Njihovo liječenje je besplatno za sve osobe koje imaju zdravstveno osiguranje, a te troškove pokrivaju fondovi zdravstvenog osiguranja u oba bh. entiteta.

Savjetovanje i testiranje na HIV dostupno je u 19 centara za povjerljivo, dobrovoljno savjetovanje i testiranje širom BiH. Taj program finansira Globalni fond za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije, a implementira UNDP u suradnji s vladinim i nevladinim sektorom. Testiranje je anonimno i besplatno neovisno od toga da li su i gdje osobe osigurane.

Skup u Tesliću organizirala je Međunarodna organizacija za migracije (IOM), a dio je to projekta nazvanog „Aktivnosti na izgradnji državnih kapaciteta i podizanje svijesti o HIV/AIDS-u u BiH: Mobilne populacije“ koji implementira IOM, a finansiran je sredstvima Globalnog fonda za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije (GFTM) kojim upravlja UNDP.

U okviru istog programa štampan je i edukativni materijal u formi knjižice i tzv. siguran podsjetnik namijenjeni mobilnoj populaciji i migrantima koji zbog prirode posla često putuju i rade izvan mjesta boravka. Cilj je da se, na jednostavan i razumljiv način, unaprijedi znanje o tome šta je HIV i AIDS, kako živjeti, raditi i zaštititi se od te bolesti.