Parlament BiH
0

Press konferencija u vezi nove presude Evropskog suda protiv BiH

S. M.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Zastupnici i delegati Demokratske fronte u Parlamentarnoj skupštini BiH i Slaven Kovačević organizovali su press konferenciju u zgradi Parlamentarne skupštine BiH na temu najnovije presude Evropskog suda iz Strazbura.

Kovačević je savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića.

Evropski sud za ljudska prava danas je objavio presudu u predmetu Kovačević protiv Bosne i Hercegovine u kojoj je utvrdio da je aktivno biračko pravo Kovačevića prekršeno jer mu nije dozvoljeno da zbog etničkog ili teritorijalnog uslova na izborima glasa za kandidate za Dom naroda BiH i Predsjedništvo BiH koji bi na najbolji način štitili njegove interese.

Evropski sud za ljudska prava je, sa šest glasova za i jednim protiv, ocijenio da je Bosna i Hercegovina prekršila član 1. Protokola br. 12 (opća zabrana diksriminacije) Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Presudu je donijelo vijeće od sedam sudija u sljedećem sastavu: Gabriele Kucsko-Stadlmayer (Austrija), predsjednica Vijeća, Tim Eicke (Velika Britanija), Faris Vehabović (Bosna i Hercegovina), Lulia Antoanella Motoc (Rumunija), Armen Harutyunyan (Armenija), Ana Maria Guerra Martins (Portugal) i Anne Louise Bormann (Danska).

Kucsko-Stadlmayer je jedina glasala protiv zaključka Suda priloživši izdvojeno mišljenje.