BiH
24

Preseljenje Vlade FBiH: Predloženi prostori Energoinvesta u Sarajevu i Staklene banke u Mostaru

Piše: Er. M.
Zgrada Energoinvesta u Sarajevu (Foto: Arhiv/ Klix.ba)
Zgrada Energoinvesta u Sarajevu (Foto: Arhiv/ Klix.ba)
Komsija za izradu plana preseljenja Vlade FBiH uputila je prijedlog da se institucije i službe Vlade FBiH u Sarajevu presele u zgradu Energoinvesta u naselju Pofalići te da se sjedišta Federalne vlade u Mostaru presele u zgradu takozvane Staklene banke, potvrđeno je za Klix.ba.

Federalna ministrica obrazovanja i nauke Elvira Dilberović koja se nalazila na čelu radne grupu za izradu plana preseljenja Vlade FBiH kazala je za Klix.ba kako je ova komisija završila svoj dio posla te da su prilikom odabira lokacija vodili se time da se federalne institucije ne smiju preseliti u zgradu koja je u privatnom vlasništvu.

"Vodili smo se time da se uzmu imovinsko-pravni odnosi gdje će se najmanje trebati ulagati, a naravno i da kapacitetom pružimo ono što je potrebno za Sarajevo i Mostar. Dakle da ne idemo na neka parcijalna rješenja nego na integralno rješenje kako bi se smanjili troškovi. To i jeste cilj: smanjenje troškova", rekla je Dilberović.

Ona je dodala da su nakon toga imali četiri alternative za Mostar i četiri alternative za Sarajevo.

Elvira Dilberović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Elvira Dilberović (Foto: Arhiv/Klix.ba)

"Ušlo se u svaki objekat. Izašla je komisija i vidjela postojeće stanje te izvršila uvid u dugove. Onda smo predložili kao potencijalno rješenje zgradu Energoinvesta u Sarajevu i takozvanu Staklenu banku za Mostar", kazala je Dilberović.

Dilberović ističe da je ipak samo riječ o prijedlogu te da je na sjednici Vlade FBiH formirana stručna komisija posebno za Sarajevo i posebno za Mostar.

"Oni će utvrditi da li postoje smetnja u kontekstu obnove, gradnje ili dugova koji ne bi išli u korist Vlade FBiH. To mora finalizirati ta nova grupa", zaključila je Dilberović.

Podsjećamo, budžetom za 2016. godinu planirano je 10 miliona KM za rješavanje smještaja Vlade FBiH. Kabinet premijera i četiri ministarstva trenutno su smješteni u Alipašinoj ulici u zgradi koja je u vlasništvu SDP-a BiH, dok su druga ministarstva smještena na drugim lokacijama u Sarajevu i u Mostaru.

Jedno vrijeme govorilo se i o mogućnosti da Vlada FBiH preseli u zgradu Opće bolnice prim. dr. Abdulah Nakaš, ali se od toga odustalo.