{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Preraspodjela sredstava iz IPA fondova za oporavak od poplava u BIH

S
12.6.2014. u 18:14
4
1
Preraspodjela sredstava iz IPA fondova za oporavak od poplava u BIH
4
Preraspodjela sredstava iz IPA fondova za oporavak od poplava u BIH
Predstavnici Evropske komisije izvijestili su predstavnike institucija BiH na sastanku u Briselu o programskim paketima fondova Instrumenta za pretpristupnu pomoć(IPA) za oporavak BiH od posljedica poplava.
Bilo je riječi o pripremi prvog programskog paketa kojim se vrši preraspodjela od oko 40 miliona eura iz IPA fondova za 2011, 2012. i 2013. godinu, kako bi se BiH pomoglo u oporavku od posljedica poplava, nakon kojeg će uskoro uslijediti drugi paket u okviru IPA 2014.

U zajedničkoj izjavi predstavnika Evropske komisije i institucija BiH nakon šestog sastanka Pododbora za promet, energiju, životnu sredinu i regionalni razvoj, koji je održan u Briselu 4. i 5. juna, izražava se saosjećanje sa građanima BiH nakon nedavnih katastrofalnih poplava koje su pogodile region.

Sastanak u Briselu bio je posvećen približavanju BiH pravilima i standardima EU u oblasti transporta, energije, zaštite životne sredine, regionalnog razvoja i klimatskih promjena.

Komisija je ponovo istakla važnost usvajanja strategija na nivou BiH u svim oblastima koje su važne za dalje usklađivanje s pravilima i standardima EU i za deblokiranje pristupa fondovima iz IPA za ulaganja u datim sektorima, što će zahtijevati poboljšanje koordinacije i saradnje između svih nivoa vlasti.

Predstavnici Evropske komisije izrazili su zabrinutost jer još nema značajnog napretka u pogledu zakona na nivou BiH, ili usklađenog zakonskog okvira između dva entiteta o prevozu opasnih roba.

Komisija je pozdravila napredak koji je postignut u sektoru aviosaobraćaja, kao i aktivnu zastupljenost BiH u mreži Transportna opservatorija za jugoistočnu Evropu (SEETO).

Evropska komisija je pozvala BiH da bude adekvatno zastupljena i u Radnoj grupi za željeznice.

Komisija, kako se navodi, ohrabruje BiH da preduzme mjere na unapređenju bezbjednosti na putevima, posebno podizanjem svijesti o potrebi vezanja sigurnosnog pojasa u vožnji.

Kada je riječ o zaštiti životne sredine, Komisija izražava zabrinutost u pogledu ograničenog napretka koji je BiH postigla u približavanju pravnoj tekovini EU u oblasti ekologije i naglašava potrebu za koordiniranim pristupom između različitih institucija koje su nadležne za zaštitu životne sredine na entitetskom i nivou BiH.

Komisija je naglasila da je, između ostalog, neophodno preduzeti veće napore na preuzimanju i provođenju Okvirne direktive o otpadu, Direktive o deponijama i Direktive o opasnom otpadu.

U izjavi se podsjeća i na važnost legislative o Ocjeni uticaja na životnu sredinu (EIA) i Strateškoj ocjeni životne sredine (SEA).

U tom kontekstu, Komisija se raspitivala o projektu "Gornji horizont", nakon određenih pritužbi od nevladinih organizacija o mogućim štetnim uticajima po životnu sredinu.

Komisija je konstatovala da BiH nema strategiju na nivou BiH u oblasti klimatskih promjena, a pozdravila je usvajanje Strategije o smanjenju emisije ugljen-dioksida, kao i učešće zemlje u programu ECRAN, koji se odnosi na klimatske promjene.

U izjavi se konstatucje da je u BiH neophodno ojačati međuinstitucionalnu saradnju, a u pogledu regionalnog razvoja, Komisija je pozdravila činjenicu da je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH proglašeno ministarstvom koje koordinira regionalni razvoj.

Na šestom sastanku Pododbora za promet, energiju, životnu sredinu i regionalni razvoj, u ime BiH predsjedavao je pomoćnik ministra saobraćaja i transporta BiH Zoran Andrić, a u ime Evropske komisije vršilac dužnosti šefa Jedinice za BiH pri Generalnom direktoratu Evropske komisije za proširenje Georg Ciegler.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: