BiH
4

Preraspodjela sredstava iz IPA fondova za oporavak od poplava u BIH

SRNA
Predstavnici Evropske komisije izvijestili su predstavnike institucija BiH na sastanku u Briselu o programskim paketima fondova Instrumenta za pretpristupnu pomoć(IPA) za oporavak BiH od posljedica poplava.

Bilo je riječi o pripremi prvog programskog paketa kojim se vrši preraspodjela od oko 40 miliona eura iz IPA fondova za 2011, 2012. i 2013. godinu, kako bi se BiH pomoglo u oporavku od posljedica poplava, nakon kojeg će uskoro uslijediti drugi paket u okviru IPA 2014.

U zajedničkoj izjavi predstavnika Evropske komisije i institucija BiH nakon šestog sastanka Pododbora za promet, energiju, životnu sredinu i regionalni razvoj, koji je održan u Briselu 4. i 5. juna, izražava se saosjećanje sa građanima BiH nakon nedavnih katastrofalnih poplava koje su pogodile region.

Sastanak u Briselu bio je posvećen približavanju BiH pravilima i standardima EU u oblasti transporta, energije, zaštite životne sredine, regionalnog razvoja i klimatskih promjena.

Komisija je ponovo istakla važnost usvajanja strategija na nivou BiH u svim oblastima koje su važne za dalje usklađivanje s pravilima i standardima EU i za deblokiranje pristupa fondovima iz IPA za ulaganja u datim sektorima, što će zahtijevati poboljšanje koordinacije i saradnje između svih nivoa vlasti.

Predstavnici Evropske komisije izrazili su zabrinutost jer još nema značajnog napretka u pogledu zakona na nivou BiH, ili usklađenog zakonskog okvira između dva entiteta o prevozu opasnih roba.

Komisija je pozdravila napredak koji je postignut u sektoru aviosaobraćaja, kao i aktivnu zastupljenost BiH u mreži Transportna opservatorija za jugoistočnu Evropu (SEETO).

Evropska komisija je pozvala BiH da bude adekvatno zastupljena i u Radnoj grupi za željeznice.

Komisija, kako se navodi, ohrabruje BiH da preduzme mjere na unapređenju bezbjednosti na putevima, posebno podizanjem svijesti o potrebi vezanja sigurnosnog pojasa u vožnji.

Kada je riječ o zaštiti životne sredine, Komisija izražava zabrinutost u pogledu ograničenog napretka koji je BiH postigla u približavanju pravnoj tekovini EU u oblasti ekologije i naglašava potrebu za koordiniranim pristupom između različitih institucija koje su nadležne za zaštitu životne sredine na entitetskom i nivou BiH.

Komisija je naglasila da je, između ostalog, neophodno preduzeti veće napore na preuzimanju i provođenju Okvirne direktive o otpadu, Direktive o deponijama i Direktive o opasnom otpadu.

U izjavi se podsjeća i na važnost legislative o Ocjeni uticaja na životnu sredinu (EIA) i Strateškoj ocjeni životne sredine (SEA).

U tom kontekstu, Komisija se raspitivala o projektu "Gornji horizont", nakon određenih pritužbi od nevladinih organizacija o mogućim štetnim uticajima po životnu sredinu.

Komisija je konstatovala da BiH nema strategiju na nivou BiH u oblasti klimatskih promjena, a pozdravila je usvajanje Strategije o smanjenju emisije ugljen-dioksida, kao i učešće zemlje u programu ECRAN, koji se odnosi na klimatske promjene.

U izjavi se konstatucje da je u BiH neophodno ojačati međuinstitucionalnu saradnju, a u pogledu regionalnog razvoja, Komisija je pozdravila činjenicu da je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH proglašeno ministarstvom koje koordinira regionalni razvoj.

Na šestom sastanku Pododbora za promet, energiju, životnu sredinu i regionalni razvoj, u ime BiH predsjedavao je pomoćnik ministra saobraćaja i transporta BiH Zoran Andrić, a u ime Evropske komisije vršilac dužnosti šefa Jedinice za BiH pri Generalnom direktoratu Evropske komisije za proširenje Georg Ciegler.