{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Preporod organizira protest ispred OHR-a

F
7.11.2013. u 11:14
0
17
Preporod organizira protest ispred OHR-a
0
Preporod organizira protest ispred OHR-a
Bošnjačka zajednica kulture "Preporod" i Bošnjački pokret za ravnopravnost naroda organiziraju sutra u 14 sati protest građana ispred OHR-a kao izraz podrške zahtjevima roditelja i djece iz Konjević-Polja.
Organizatori protesta pozivaju građane da dignu svoj glas protiv sistematskog i kontinuiranog kršenja Ustava BiH i Evropske konvencije o osnovnim ljudskim pravima i slobodama u obrazovnom sistemu RS-a.

"Diskriminacija učenika pripadnika bošnjačkog naroda kojima se onemogućava da u školama uče bosanski jezik i nacionalnu grupu predmeta predstavlja dio osmišljenog pokušaja srbiziranja i pravoslavizacije cjelokupnog stanovništva koje živi u RS-u", navodi se u saopćenju iz Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda.

Nasilno nametanje srpskog jezika, velikosrpske interpretacije historije o ovom dijelu Evrope, negiranja genocida počinjenih u posljednjoj agresiji i uvođenje pravoslavnih obilježja i ikonografije u školske prostore uz obaveznu proslavu krsnih slava škola, mora prestati, poručili su organizatori protesta.

RS je entitet ravnopravnih naroda Bošnjaka, Hrvata i Srba, te bošnjački narod neće dozvoliti da obrazovni sistem ovog manjeg dijela BiH bude stavljen u funkcije velikodržavnih srpskih projekata. Građani, recimo ne diskriminaciji, ne aparthejidu, ne ponižavanju bošnjačke djece u školama RS-a! Nemojmo šutjeti! Podržimo zahtjeve roditelja i djece iz Konjević-Polja i dođimo na protest građana sutra u 14 sati ispred OHR-a, navode u pozivu organizatori protesta BZK "Preporod" i Bošnjački pokret za ravnopravnost naroda.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: