Ibrahim Spahić
0

"Preokretom ćemo se boriti protiv 'strategije svrake'"

Sarajevo-x.com
Ibrahim Spahić
Ibrahim Spahić
Državna imovina BiH je imovina zemlje Bosne i Hercegovine i Ustavni sud BiH treba da reaguje u skladu sa svojom ulogom kako bi spriječio nezakonito donošenje Zakona o državnoj imovini na teritoriji RS, imajući u vidu da je teritorij BiH cjelovit i da je to direktno ugrožavanje teritorijalnog integriteta BiH, izjavio je kandidat za člana Predsjedništva BiH Ibrahim Spahić, navodi se u saopćenju koalicije Preokret.

Predstavnici OHR-a, pod čijom zabranom je raspolaganje državnom imovinom još od 2005. godine, morali bi reagovati promptno. U BiH se ne može odlučivati mimo zakona koji jasno govore mimo Ustava, zakona i međunarodnog prava", kazao je Spahić, naglašavajući da se ne radi samo o predizbornom triku već o "strategiji svrake“ koja traži na svaki mogući način da uspostavi svoj teritorij i to manirom neprekidnog kljucanja u glavu iste poruke o navodnoj nemogućnosti funkcionisanja BiH institucija i njihovoj nemoći.

"Odgovor na takvu strategiju jeste PREOKRET u BiH politici i izgradnji potpuno novih odnosa političkih partija, koje su dužne prije svega izgraditi društvo i državu i lokalne zajednice koje će služiti građanima i biti sposobne da se suprotstave pljački državne imovine završnim operacijama privatizacije i legalizaciji poklonjene, uzete i uzurpirane imovine građana BiH pod firmom nacionalnih interesa za 15 familija i novu oligarhiju koja bi da vlada „prešutno“ cijelom BiH, sudbinama ljudi kroz ciklično-harmonične konflikte koje vladajuće stranke proizvode pred svake izbore", istakao je Spahić.

Predsjednik Spahić je posebno naglasio da je nedopustivo da se sprječava svaki oblik povezivanja privrednih subjekata i da je potpuno svjesno zaobiđen Aneks 9 o formiranju koroporacija BiH za ključne oblasti, kao sto su komunikacije, saobraćaj i druge.

"Aktuelne vlasti pomiješale su pitanja državne imovine, privatizacije i realizaciju ovoga aneksa kroz institucije sistema kako bi građani bili marginalizirani i na ovaj način dovedeni u poziciju da ne mogu reagovati ni kao 500.000 nezaposlenih, ni kao stotine hiljada penzionera, ni kao generacije koje čekaju pred vratima svoje budućnosti bez perspektive da će u svojoj zemlji živjeti slobodno i koristiti zajedno sva dobra BiH, neovisno o tome gdje stvaraju i formiraju svoju prodicu. Nametnuti su okovi entitetskih i kantonalnih podjela koje se uzajamno hrane lažnim nacionalnim patriotizmom", zaključio je Spahić, navodi se u saoćenju.