U 79. godini
97

Preminuo nekadašnji direktor preduzeća GRAS Ibrahim Jusufranić

Dž. L.
Ibrahim Jusufranić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ibrahim Jusufranić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nekadašnji direktor sarajevskog preduzeća GRAS Ibrahim Jusufranić preminuo je jutros u Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš" u 79. godini, nakon teške borbe s bolešću.

Informaciju o smrti Jusufranića potvrdio nam je njegov advokat Muhidin Kapo.

"Njegova porodica jutros mi je javila da je preminuo. Bio je teško bolestan, a posljednjih dana u izuzetno teškom stanju", kazao nam je Kapo.

Jusufranić je bio poznat široj javnosti po nadimku Bimo. On je čak 17 godina upravljao GRAS-om, sve do 2006. godine kada je podnio neopozivu ostavku. U tom trenutku preduzeće je imalo 25,2 miliona KM duga.

U 2015. godini Jusufranića je Tužilaštvo KS optužilo za zloupotrebu položaja u GRAS-u, dok je 2018. godine prvostepenom presudom oslobođen optužnice. Nedavno je ponovo pokrenut ovaj predmet pri Vrhovnom sudu FBiH.

Nakon direktorske funkcije u GRAS-u, Jusufranić je vodio firmu "Unioninvest - izgradnja objekata". U vrijeme dok je bio na ovoj poziciji, osnovao je privatni Internacionalni univerzitet Travnik (IUT) koji u svom sastavu ima sedam fakulteta.

Prema zemljišnoknjižnim podacima koje je objavio CIN, Jusufranić sa svojom porodicom ima devet nekretnina ukupne vrijednosti 7,5 milona KM. Najvrednija nekretnina je zgrada Univerziteta u Travniku koja je prema finansijskom izvještaju iz 2014. godine procijenjena na 5,9 miliona KM.

Iza Jusufranića su ostali njegov sin Jasmin i supruga Smiljka.