Preminuo Besim Muderizović optužen za ratne zločine

F
FENA
4.12.2012. u 15:56
0
4
Preminuo Besim Muderizović optužen za ratne zločine
0
Preminuo Besim Muderizović optužen za ratne zločine Besim Muderizović
U nedjelju, 2. decembra preminuo je Besim Muderizović, koji je optužen za zločin počinjen u kasarni “Viktor Bubanj” u Sarajevu, potvrdio je njegov branilac Emir Kapidžić
U Službi za odnose s javnošću Suda BiH su kazali kako oni nemaju informaciju o smrti optuženog. Uobičajena procedura Suda BiH jeste da nakon smrti donose rješenje o obustavi krivičnog postupka koji je pokrenut protiv optuženog.

Suđenje Muderizoviću, koji je sa Ramizom Avdovićem i Iliuan-Nicolae Vintilom optužen za zločine počinjene u kasarni “Viktor Bubanj”, počelo je 22. marta ove godine pred Sudom BiH. Oni su optuženi da su od kraja juna do kraja novembra 1992., kao članovi udruženog zločinačkog poduhvata, učestvovali u uspostavljanju i održavanju sistema zlostavljanja civila srpske nacionalnosti.

Prema optužnici, Muderizović je bio zamjenik upravnika na petom spratu Okružnog zatvora u Sarajevu i komandir vojnog zatvora u kasarni “Viktor Bubanj”. Suđenje, koje je počelo u martu ove godine, trajalo je do početka aprila, nakon čega je napravljena pauza. Sudsko vijeće je ponovo počelo glavni pretres 12. oktobra, ali bez obrazloženja zašto je suđenje privremeno prekinuto.

Sud BiH je obustavio nekoliko postupaka zbog smrti optuženih. Za vrijeme sudskog postupka, preminuo je Miralem Macić, optužen za zločine počinjene u Konjicu, Faruk Prcić, kojem su na teret bili stavljeni zločini izvršeni u Tuzli, te Milko Mučibabić, kojem je bilo suđeno za zločine počinjene u Nevesinju, javlja Birn.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: