U 73. godini
278

Preminula bh. intelektualka i književnica Melika Salihbeg Bosnawi

Klix.ba
Melika Salihbeg Bosnawi
Melika Salihbeg Bosnawi
U Sarajevu je danas u 73. godini preminula Melika Salihbeg Bosnawi, rođena Salihbegović, bosanskohercegovačka intelektualka i književnica.

Rođena je 1945. godine u Sarajevu u vrijeme vladavine Nezavisne Države Hrvatske. Osnovnu školu i Prvu klasičnu gimnaziju završila je u rodnom gradu, a na Sveučilištu u Zagrebu studirala na Fakultetu političkih znanosti, jedno vrijeme paralelno prateći studij Filozofije i Komparativne književnosti. Postdiplomski studij iz Savremene filozofije, koji upisuje na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, nastavlja slobodnim istraživanjem, kao stipendista Francuske vlade, na fakultetima Université Paris-X, Nanterre i Collège de France, Quartier Latin, Paris. Jednogodišnju stipendiju posvećuje radu na magistarskoj tezi pod naslovom "Ontologija moderne umjetnosti".

Velika preobrazba spoznajne naravi 1978/9. dovodi je ubrzo u konflikt sa tadašnjim vladajućim političkim i duhovnim sistemom u ex-Jugoslaviji, što će imati trajne i dalekosežne posljedice po njen život i rad.

Pod prezimenom Salihbegović prvi esej objavila je 1971. godine u časopisu Izraz, a od tad je njena književna karijera bila u stalnom usponu, bilježeći i nekoliko nagrada na ex-Yu natječajima (za filmski i tv. scenarij, novinsku priču). Pisala je i objavljivala pjesme, pripovijetke, eseje, scenaria, prijevode, prijepjeve i političke prosvjede u sarajevskim, zagrebačkim, beogradskim, ljubljanskim, časopisima i magazinima za književnost i umjetnost…

Sarajevski proces 1983.
Sarajevski proces 1983.

U jesen 1983. godine uhapšena je i odlazi na petogodišnju robiju. Na uvjetnu slobodu puštena je nakon 73 dana štrajka glađu. Bila je jedna od dvije žene osuđene u tzv. Sarajevskom procesu uz Aliju Izetbegovića, Omera Behmena, Edhema Bičakčića, Đulu Bičakčić, Džemaludina Latića, Mustafu Spahića i druge.

Dženaza će se obaviti u subotu 19. augusta u 17 sati na mezarju Ravne Bakije.