BiH
401

Premijeri zemalja regije nakon Samita u Sarajevu: Planiramo otvoriti 80.000 radnih mjesta

Piše: S. H.
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Premijeri zemalja Zapadnog Balkana održali su u Sarajevu Samit o regionalnoj saradnji na kojem su još jednom potvrdili opredjeljenje ka zajedničkim projektima i međusobnoj saradnji na putu ka Evropskoj uniji.

"Danas smo trebali da definiramo zajedničke projekte za naredni Samit u Trstu. Najčešći pojmovi na današnjem Samitu su evropske integracije, ekonomska saradnja, i saradnja u oblasti obrazovanja. Ipak, ključni fokus je bio na očuvanju mira i stabilnosti u regiji", kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić u svojoj izjavi nakon Samita.

Premijeri zemalja Zapadnog Balkana prezentirali su svoje inicijative o kreiranju zajedničkog tržišta zemalja Zapadnog Balkana, zatim ideju o ukidanju carinskih barijera, formiranje određenih asocijacija, a sve kako bi se unaprijedila ekonomija regije.

"Svi smo potpuno orijentisani na kreiranju ambijenta međusobnog uvažavanja i saradnje. Naše inicijative su pretočene u zajedničku izjavu koja je usvojena, a ključna stvar je da je evropska perspektiva regiona je još uvijek naš zajednički cilj", poručio je Zvizdić.

Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba

Komesar za proširenje Evropske unije (EU) Johannes Hahn zahvalio se svim premijerima evropskih zemalja koji su danas u Sarajevu jer su, kako je kazao, premijeri Zapadnog Balkana prvi put okupljeni s jedinstvenim ciljem.

"Ovakvi sastanci kao današnji samo su pokazatelj dobrih odnosa i siguran sam u napredak BiH. Slažem se s Denisom Zvizdićem, odnosno da je sadržina današnjeg sastanka bila ekonomski razvoj cijelog regiona. Na kontekstu inicijativa koje smo iznijeli danas na Samitu, ranije smo bili skeptični, ali mislim da ćemo u narednom periodu osigurati novih 80.000 radnih mjesta u regionu“, kazao je Hahn.

Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba

Istakao je kako je danas također razgovarano i o mogućnostima osiguranja bolje vidljivosti, odnosno vrijednosti koje donosi EU, a koje bi građani bolje osjetili – šta znači rad s EU i šta on donosi.