{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Premijeri srednje i istočne Evrope usvojili deklaraciju o saradnji s Kinom

S
26.11.2013. u 13:41
0
4
Premijeri srednje i istočne Evrope usvojili deklaraciju o saradnji s Kinom
0
Premijeri srednje i istočne Evrope usvojili deklaraciju o saradnji s Kinom
Foto: SRNA
Učesnici Samita premijera zemalja srednje i istočne Evrope sa Kinom usvojili su danas u Bukureštu zajedničku deklaraciju - Bukureštanske smjernice za saradnju Kine i zemalja regiona, a ovom događaju prisustvovao je i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda.
Ovom deklaracijom premijera, zemlje učesnice pozivaju se da slične konferencije na visokom nivou organizuju bar jednom godišnje kako bi se postavile nove smjernice i formulisali srednjoročni ciljevi saradnje Kine sa zemljama srednje i istočne Evrope.

Akcent u ovom dokumentu stavljen je na promociju investicija, kao i razvoj privredne i trgovinske saradnje, saopšteno je iz Vijeća ministara BiH.

Istovremeno, deklaracija poziva na proširenje finansijske saradnje sa Kinom, koja se obavezuje na kreiranje kreditne linije za zemlje srednje i istočne Evrope vrijedne 10 milijardi dolara.

Ovom prilikom, istaknuta je težnja za jačanjem saradnje putem međusobnog uvezivanja saobraćajnom, posebno željezničkom infrastrukturom i proširenjem naučne, tehnološke, energetske i ekološke saradnje.

Inicirano je i formiranje Udruženja regionalnih direktora s ciljem ohrabrivanja saradnje i na poddržavnom nivou regija srednje i istočne Evrope s kineskim regijama.

Samitu u Bukureštu prisustvovali su premijeri 16 država i predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Osim Bevande i domaćina premijera Rumunije i Kine, samitu su prisustvovali i premijeri Albanije, Bugarske, Hrvatske, Češke, Estonije, Letonije, Litvanije, Makedonije, Crne Gore, Poljske, Srbije, Slovačke, Slovenije i Mađarske.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: