BiH
0

Kina donirala 10 miliona KM bespovratnih sredstava BiH

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija i ambasador Kine u BiH Dong Chunfeng potpisali su danas Sporazum o privredno-tehničkoj saradnji između Vijeća ministara BiH i Vlade NR Kine. Sporazum govori o tehničkoj saradnji, koja se odnosi na bespovratnu pomoć kineske Vlade BiH u visini od 2,4 miliona KM, te dva seta mobilnih rentgena za pregledanje kontejnera prilikom prelaska granice, čija vrijednost iznosi oko 10 miliona KM.

Sporazum o privredno-tehničkoj saradnji potpisan je, kako je kazao Lagumdžija, u predvečerje Samita koji će biti održan sljedeće sedmice u Bukureštu, u Rumuniji, gdje će predsjednik Vlade NR Kine imati sastanke sa predsjednicima vlada centralne i istočne Evrope.

"Ova sredstva predstavljaju nepovratnu pomoć koja će biti namijenjena za realizaciju projekata privredno-tehničke saradnje. Dva mobilna rentgen vozila biće donirana za potrebe Uprave za indirektno oporezivanje, što će direktno pomoći UIO da se uhvati u koštac sa jednim od najvećih problema u ovom društvu, a to su organizovani kriminal i korupcija", pojasnio je Lagumdžija, zahvalivši se ambasadoru na sredstvima od oko 28 miliona KM bespovratnih donacija, od čega je BiH dosad realizovala oko 40 posto.

Lagumdžija je kazao kako će na predstojećem skupu u Bukureštu, BiH predstavljati predsjedavajući Vijeća ministara Vjekoslav Bevanda. Na skupu će biti riječi o konkretizaciji projekata koji su započeti prošle godine.

"Predsjednik Vlade NR Kine dolazi u Bukurešt na čelu velike privredne delegacije od preko 200 privrednika iz Kine. Sa kineske strane otvara se za početak kreditna linija od 10 milijardi dolara, koja sigurno može pokriti sve ono što u ovom dijelu svijeta postoji kao projekti koji su izazov za kinesku, odnosno evropsku stranu", rekao je Lagumdžija, dodavši da je u posljednjih godinu dana intenzivirana saradnja između BiH i Kine.

Ambasador Kine u BiH Dong Chunfeng izrazio je uvjerenje da će uz zajedničke napore dvije strane, donirana oprema što prije biti puštena u rad i doprinijeti socijalno-ekonomskom razvoju BiH. On je dodao da su dokumenti potpisani danas još jedan znak tradicionalnog prijateljstva i budući poticaj saradnji dvije strane.

"U nastojanju smo da pomognemo BiH u povećanju efikasnosti carinske kontrole i pregleda, kao i smanjenju prekograničnih protivzakonitih radnji. BiH i Kina su prijateljske zemlje i od uspostavljanja diplomatskih odnosa bilateralni odnosi se uspješno razvijaju i saradnja u svim oblastima se neprekidno produbljava. Kineska strana kontinuirano pruža pomoć i podršku bh. strani u okviru svojih moći, u nastojanju da pomogne u socijalno-ekonomskom razvoju", zaključio je Chunfeng.