BiH
0

Premijera predstave za djecu "Princeza Zemlja, zemljožderi i vitezovi"

Klix.ba
Pod pokroviteljstvom Općine Centar, na sceni Centra za kulturu Sarajevo u petak, 12. decembra 2014. godine održana je premijera pozorišne predstave za djecu "Princeza Zemlja, zemljožderi i vitezovi".

Učenici od prvog do petoga razreda osnovnih škola "Isak Samokovlija", "Vladislav Skarić" i "Silvije Strahimir Kranjčević" te štićenici Dječijeg doma Bjelave su pogledali ovo djelo napravljeno prema književnom predlošku čiju dramatizaciju je uradila Biljana Semiz-Krunić.

U predstavi glume Alisa Čajić, Mia Čotić, Sanjin Arnautović i Emir Fejzić, koji je ujedno i režiser predstave.

"Predstava je rađena prema istoimenoj knjizi autorice Sanele Rađo, u kojoj se govori o ekologiji, reciklaži otpada i zaštiti princeze Zemlje, pravilnom odgoju djece kroz uspostavljanje prijateljstava sa biljkama i životinjama. Majka u knjizi želi djecu privoljeti da kroz komunikaciju pokušaju razumjeti biljke, životinje i prirodu. U predstavu smo ugradili, u kratkoj firmi, najznačajnije elemente priče iz knjige, kako bi djeca osjetila šta je poruka ove priče i nadam se da im se predstava dopada", kazao je Fejzić.

Toga dana, prije premijerne izvedbe, djeca su u sali Centra za kulturu zajedno sa glumcima izradili kostime za predstavu, i to od plastičnih kesa, starog papira i drugih materijala koji se mogu reciklirati.

Za realizaciju ovog projekta Općina Centar je u okviru Operativnog plana kulturnih aktivnosti za 2014. godinu osigurala 3.000 KM.