{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dječija predstava "Odkamena priča" za osnovce

12.11.2014. u 14:39
2
0
Dječija predstava "Odkamena priča" za osnovce
2
Dječija predstava "Odkamena priča" za osnovce
Sarajevski ratni teatar i Studio lutkarstva Sarajevo u okviru projekta koji podržava Općina Centar organizovali su pet izvođenja dječije lutkarske predstave "Odkamena priča" za učenike osnovnih škola iz Općine Centar.
Igranja će se izvesti u srijedu u 12 i 14 i četvrtak u 9, 10:30 i 13:30 sati.

Ova lutkarska predstava inspirirana je našom kulturnom baštinom – umjetnosti stećaka, historijskih biljega o bosanskohercegovačkom državnom i kulturnom identitetu.

"I kad ne govore stećci ne šute" ureza dijak Hlepac, a autorica teksta Ljubica Ostojić dodaje: "I nije kamen mrtav, dušu on ima. I priču ima". A priča je to o Zlatorogu, Gorčinu i Kosari. Stara legenda koja govori o ljudskoj pohlepi, želji čovjeka da bude slavan i sebi najpreći, bez obzira na posljedice, jedna je od rijetkih primjera naše usmene narodne priče koja se temelji na opomeni čovjeku da zastane, zamisliti se i odabere šta mu je učiniti – ono što izabere to će mu i presuditi.

U predstavi igraju: Sonja Goronja – Vidarica, Vila i Narod; Adnan Kreso – Momak, Gorčin i Narod; Jasminka Požek-Božuta – Djevojka, Kosara, Vila, Zlatorog.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: