{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Premijera igrano-dokumentarnog filma "PrijedoRSko ljeto 92"

F
22.1.2014. u 20:57
244
87
Premijera igrano-dokumentarnog filma "PrijedoRSko ljeto 92"
244
 
Igrano-dokumentarni film "PrijedoRSko ljeto 92", koji je utemeljen na nekoliko potresnih priča koje oslikavaju genezu ratnih dešavanja na području općine Prijedor, premijerno je prikazan večeras u Sarajevu.
Autor filma Enes Hotić izjavio je za Fenu da se za Prijedor može slobodno reći da je to Srebrenica prije Srebrenice, budući da je za vrijeme rata više od 51.000 Prijedorčana protjerano iz svojih domova, dok je 31.000 Bošnjaka i Hrvata prošlo kroz srpske logore. Više od 3.000 Bošnjaka i Hrvata je ubijeno, od čega 256 žena i 102 djece.

On je naglasio da se u Prijedoru na neki način ponovila historija, s obzirom na to da je krizni štab te općine 1992. naredio da svi Bošnjaci u javnosti moraju nositi bijele trake na rukavima, kao što su nacisti 1939 naredili poljskim Jevrejima.

"Kada govorimo o Prijedoru bitno je spomenuti Tomašicu, najveću masovnu grobnicu na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata, koja je dugo i vješto skrivana tajna naših komšija koje su zasigurno znali čije kosti ta grobnica krije", rekao je Hotić.

Dodao je da film govori o stradanju Bošnjačkog naroda i da mu je cilj da bude amanet generacijama koje dolaze kako se strašni zločini počinjeni na području Prijedora, Srebrenice, Foče, Goražda, Sarajeva i drugih bh. gradova nikad i nikome, a pogotovo Bošnjacima, ne bi ponovili.

U filmu su zabilježeni autentični iskazi osoba koje su preživjele te zločine, a koji su uveliko 'pokriveni' rekonstrukcijom događaja.

Film "PrijedoRSko ljeto 92" premijerno je prikazan 23. novembra 2013. u švedskom Malmöu, a planirano je da u petak, 24. januara, bude prikazan u Kopru u Sloveniji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: