BiH
169

Husinović: Zločin u Višegradu su počinile vojne, a ne paravojne formacije

Piše: E. G.
Dokumentarni film "Na Drini krvavi Višegrad" autora Avde Huseinovića premijerno će biti prikazan sutra u Multimedijalnoj sali Općine Novi Grad u Sarajevu. Projekcija je zakazana za 19 sati.

Ovaj dokumentarac je priča o stradanju Bošnjaka u Višegradu, ne samo u proteklom ratu, nego i ranije kroz historiju. U filmu govore brojni svjedoci stravičnih zločina nad Bošnjacima u tom gradu u proteklom ratu.

"To je priča o stalnom ponavljanju strašnih zločina nad Bošnjacima Višegrada, koji u kontinuitetu traju već nekoliko stoljeća. Ono što je za mene jako važna poruka u ovom filmu, a odnosi se na događaje iz 1992. godine, je to da trebamo prestati koristiti frazu o takozvanim paravojnim jedinicama koje su počinile zločine nad Bošnjacima. Godinama je zaživjela fraza 'paravojna jedinica Osvetnici Milana Lukića'. Mislim da sam istraživačkim radom uspio u ovom filmu dokazati da Milan Lukić nije bio pripadnik nikakve paravojne formacije, nego da je to bila vojna formacija koja je paralelno bila pod kontrolom Državne bezbjednosti Srbije i Vojske i Policije RS-a. Paljenje civila u Pionirskoj ulici, na Bikavcu, masovna ubistva u hotelu Vilina vlas..., nisu izvršile nikakve paravojne snage, nego dobro organizovane i vojno uređene jedinice koje su na području Višegrada kao egzekutora imale Milana i Sredoja lukića te ostale", kaže Husinović za Klix.ba.

U filmu govori 35 ljudi, svjedoka zločina, članova porodica višegradskih žrtava, analitičara, onih koji su učestvovali u odbrani Višegrada i Goražda.

"Ovo je temeljita priča o Bošnjacima Višegrada od Mehmed-paše Sokolovića pa do ovih događaja od prije nekoliko mjeseci kada je nasilno izbrisana riječ genocid sa spomen-obilježja u mezarju Stražište", dodaje Huseinović.

Međunarodni tribunal za ratne zločine i Sud BiH do sada su donijeli osam presuda za zločine u Višegradu. Milan Lukić je osuđen na kaznu doživotnog zatvora, Sredoje Lukić na 30 godina, Momir Savić na 18, Mitar Vasiljević 15, Boban Šimšić i Novo Rajak na 14, Željko Lelek na 13, a Nenad Tanasković na osam.

Huseinović za Klix.ba kaže kako je pri kraju i montaža dokumentarca "Prijedorska polja smrti", koji će premijerno biti prikazan 31. maja, na Dan bijelih traka. Film će prvo biti prikazan u Melburnu, gdje živi veliki broj bh. državljana koji su i pomogli snimanje filma.