BiH
71

Premijer Tuzlanskog kantona podnio ostavku

Piše: J. H.
Bahrija Umihanić (Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Bahrija Umihanić (Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Premijer Tuzlanskog kantona Bahrija Umihanić podnio je ostavku na tu funkciju u pismu koje je uputio Skupštini TK.
Umihanić napušta zgradu Vlade TK (Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Umihanić napušta zgradu Vlade TK (Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)

Bahrija Umihanić zvanično je imenovan za premijera TK sredinom marta, nakon što je prethodna vlada podnijela ostavku pod pritiskom februarskih demonstracija.

Nakon nepunih osam mjeseci Umihanić je odlučio da više ne može nastaviti voditi Tuzlanski kanton, u kojem posljednjih sedmica obespravljeni radnici sve češće izražavaju svoje nezadovoljstvo protestima pred zgradom Vlade.

Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba

"Dužnost Premijera Tuzlanskog kantona prihvatio sam kao čin lične odgovornosti da doprinesem smirivanju stanja izazvanog socijalnim buntom, osiguranju stabilnosti i osnova za razvoj kantona. Okupio sam tim časnih ljudi, kojima je na moj prijedlog Skupština ukazala povjerenje da obnašaju dužnosti ministara u Vladi TK, potpuno posvećenih rješavanju nagomilanih problema u Tuzlanskom kantonu", naveo je Umihanić u pismu.

Također, dodao je da je rad ovog saziva Vlade dodatno opterećen poslovima na sanaciji šteta prouzrokovanih prirodnim katastrofama u maju i augustu, koje su za rezultat imale štete procijenjene na iznos od blizu 650 miliona KM.

Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba

"Bez obzira na lično uvjerenje da ne postoje opravdani razlozi za istaknute zahtjeve radnika, što svako dobronamjeran može lako provjeriti, kao odgovoran čovjek kome je stalo do stabilnosti i razvoja Tuzlanskog kantona podnosim ostavku na poziciju Premijera Tuzlanskog kantona", stoji u Umihanićevoj ostavci.

On je od Skupštine TK zatražio da se očituje o ostavci već na narednoj sjednici.