{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Premijer ocjenjivao rad Vlade FBiH nakon 100 dana: Dobro je, moglo je još bolje

10.7.2015. u 16:13
36
92
Premijer ocjenjivao rad Vlade FBiH nakon 100 dana: Dobro je, moglo je još bolje
36
Premijer ocjenjivao rad Vlade FBiH nakon 100 dana: Dobro je, moglo je još bolje
Foto: Arhiv/Klix.ba
Premijer Vlade FBiH Fadil Novalić i zamjenica premijera Jelka Milićević ocjenjivali su danas rad Vlade FBiH u prethodnih 100 dana.
Novalić je uporedio statističke podatke o radu prethodne Vlade FBiH na čelu s premijerom Nerminom Nikšićem s radom sadašnje Vlade te je zaključio da je po svemu sadašnja uspješnija.

Novalićeva vlada održala je 14 redovnih i 4 vanredne sjednice, dok je Nikšićeva vlada održala 11 redovnih i dvije vanredne sjednice.

Broj tačaka o razrješenju i imenovanju koje je razmatrala Novalićeva vlada je 49, dok je Nikšićeva vlada na 95 tačaka dnevnog reda razmatrala kadrovska rješenja.

Također, Novalić je istakao i da je jedna od bitnih mjera koje je uvela njegova vlada moratorij na zapošljavanje.

“Međutim, ovo jesu egzaktni podaci i govore o našem radu, ali prvenstveno poručujemo da Vlada želi doći do toga da FBiH svoj prosperitet gradi na zdravim temeljima. Upravo s naglaskom na tome da gradi, jer ovdje se ne radi o poslu koji se dešava preko noći, u 100 dana ili tokom jednog mandata. Podići ekonomiju na stabilne noge, nakon razdoblja u kojem se ekonomska politika bazirala na iracionalnom zaduživanju radi nerazumne potrošnje, zahtijeva strpljivost i upornost. Izgradnja takve ekonomije podrazumijeva, također, racionalnost, odricanje i punu odgovornost da bismo konačno riješili situaciju u kojoj se predugo nalazimo”, istakao je Novalić.

Što se tiče konkretnih pokazatelja, Novalić se pohvalio smanjenjem vanjskog i unutrašnjeg duga za 180,2 miliona KM.

Pored moratorija na zapošljavanje u javnom sektoru, Novalić kaže kako je sljedeća mjera da se prirodnim odlivom smanji broj zaposlenih u javnom sektoru i tako uštedi 15 miliona KM.

Također, najavljeno je skoro usvajanje Zakona o radu, a mjere za suzbijanje rada nacrno već su usvojene, s tim da se uskoro očekuju izmjene zakona kako bi se pooštrile sankcije za one koji ne prijavljuju radnike.

Uskoro će se ići u reformu PIO/MIO, ali i izmjene zakona o porezu na dohodak i zakona o doprinosima. Namjera je oporezovati topli obrok, naknade za prijevoz, ali s tim da se istovremeno smanji poresko opterećenje na platu kako ne bi bili oštećeni ni radnici niti poslodavci.

Najavaljeno je skoro usvajanje zakona o šumama, kojim bi se proizvođačima s većim stepenom obrade drveta dao priroritet. Zakon o uvezivanju radnog staža koji bi se trebao usvojiti riješit će jedan od gorućih problema u BiH.

Zamjenica premijera Jelka Milićević kaže da je ova vlada najavila uštede i da je svjesna da zbog toga neće biti baš previše omiljena u javnosti.

“Mi smo Vlada koja je postavila pitanje zaduženja i opravdanosti zaduženja i mi ne idemo u nova zaduživanja bez strategije i analiza”, rekla je Jelka Milićević.

No, premijer Novalić i zamjenica Milićević nisu mogli pojasniti šta će biti s obzirom na to da zakona koje, kad jednom Vlada FBiH i pripremi, nema niko usvojiti jer ne postoji parlamentarna većina.

“Mi smo dužni poslati zakone, a oni nek se ponašaju u skladu sa svojim poslanikom i ličnom percepcijom”, odgovorio je Novalić.

Penzioneri, poljoprivrednici i rudari su najavili skore proteste, ali Novalić kaže kako se radi sve da bi se riješili problemi ovih grupa.

Rudari traže poskupljenje struje, što je za Vladu FBiH neprihvatljivo. No, obećao je nastavak pregovora te je ponudio neka rješenja o kojima će se razgovarati.

Poljoprivrednicima će u narednih pet dana biti isplaćeno 16,5 miliona KM podsticaja, a Vlada se obavezala i da interventno isplati i ostale poticaje.

Vlada FBiH danas je održala sastanak s bankarima na kome je razmatrano kako da se ubrza isplata penzija koja se sada oteže i do 20 dana u ovom mjesecu.

Naime, plan je da banke iz svojih sredstava isplate penzije ranije, dok bi njima Vlada FBiH garantirala uplatu sredstava.

Vlada je jučer zatražila da se smanje plaće u pojedinim javnim preduzećima za 10 posto, a Novalić kaže da se od toga neće odustati. Namjera je da se prvo usvoji Zakon o radu, a ako ne bude usvojen novi zakon o državnim službenicima, prestao bi važiti trenutni kolektivnu ugovor, što bi, vjeruje premijer, moglo za pregovarački sto dovesti zaposlene u državnoj službi.

“Smatram da i mi moramo pokazati osjetljivost prema sadašnjem trenutku. Evo, mi smo obrnuli prioritet isplata i plaća će zaposlenima u Vladi FBiH kasniti najmanje sedam dana”, dodao je Novalić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: