Protest i sastanak
11

Premijer obećao da će djeca iz autističnog spektra u Sarajevu do 17. septembra krenuti na nastavu

Piše: A. Z.
Foto: K. S./Klix.ba
(Foto: K. S./Klix.ba)
Roditelji djece s poteškoćama u razvoju i danas su protestovali ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo tražeći sistemsko rješenje za školovanje svoje djece. Predstavnici roditelja sastali su se s premijerom KS Ademom Zoljem koji im je obećao da će edukatori koji rade u okviru EDUS programa već danas biti isplaćeni te im dao nadu da će djeca do 17. septembra krenuti na nastavu.

Riječ je o djeci koja pohađaju EDUS programe, a koja još uvijek čekaju na svoju školu u kojoj će dobiti adekvatno predškolsko obrazovanje prema programu u koji moraju biti uključeni od rane dobi kako bi vremenom bili osposobljeni da pohađaju redovnu školu.

Podsjećamo, roditelji su se ispred Vlade KS okupili i u petak kada su premijeru KS uputili listu zahtjeva u kojima traže hitnu smjenu ministra i njegovih savjetnika, potvrdu da su plate edukatorima isplaćene za period juni-august 2018., potvrdu da su osigurana sredstva za finansiranje obrazovanja djece do kraja 2018., potvrdu da su potrebe za isplatu edukatora koji rade u okviru ovog programa u bilo kom administrativnom okviru budžetirane za 2019. godinu, prema planiranom broju djece, a minimalno 200, te potvrdu angažmana obećanih asistenata za nastavu u osnovnim školama za djecu koja su i pored zahtjeva da nastave EDUS program preusmjerena u redovno školovanje.

"Smjenu ministra premijer mora delegirati na sjednicu Vlade KS u četvrtak. Sve ostale zahtjeve ćemo rješavati u naredna tri mjeseca. Svakog ponedjeljka u devet ujutro ćemo imati radni sastanak s premijerom. Sve druge probleme koji su navedeni, poput neplaćanja edukatora, premijer će odmah danas riješiti i sve ide u tom pravcu da djeca što prije započnu edukaciju. To očekujemo čim edukatori budu isplaćeni, a obećano nam je da će to biti danas. Očekujemo da djeca najkasnije do 17. septembra počnu ići na nastavu", kazao je nakon sastanka Saudin Hrnjić, član Vijeća roditelja u EDUS-u.

Tema razgovora s premijerom bili su i asistenti za školsku djecu te otvaranje centra za autizam.

"Asistenti za školsku djecu će biti predmet rasprave, razgovarano je čak i o tome da se asistenti ubrazno obuče, jer ovaj broj od 10 do 12 asistenata nije adekvatan. Naš sljedeći korak je otvaranje centra za autizam, to će biti tema dalje saradnje i premijer smatra da ovo ne može biti problem", poručio je Hrnjić.

Ogorčeni roditelji godinama se bore za prava svoje djece i poručuju da neće odustati jer žele da njihova djeca nakon 18. godine budu korisni članovi društva, a ne teret.

"Žao nam je što je došlo do ovoga, ali nismo imali drugog izbora. Pokušavali smo na razne načine, tražimo sistemsko rješenje, a dobili smo sistemsko razvlačenje pameti, prebacivanje loptice. Naša djeca su od 3. septembra kući i svi razlozi za nas roditelje su neopravdani", kazala je majka djeteta s poteškoćama u razvoju Senada Bajrović.

Iako je EDUS program od izuzetnog značaja za djecu iz autističnog spektra, roditelji poručuju da ovo više nije pitanje EDUS-a, nego nužnosti uključivanja djece u sistem.

"Ali, ne na štetu druge djece, niti bilo koga drugog, jednostavno želimo da država osigura da sva djeca imaju adekvatno obrazovanje u skladu sa svojim potrebama. To je ono za šta se mi borimo. EDUS svakodnevno radi i daje djeci ono što im je potrebno, to je ono što osjetimo", istakla je Bajrović.

Podsjećamo, ministar obrazovanja KS Elvir Kazazović u petak je roditeljima kazao da novac nije problem, već različita tumačenja načina rada nevladinih organizacija.