BiH
0

Premijer o stanju u kompanijama s većinskim državnim kapitalom

FENA
Mustafa Mujezinović (Fotoservis)
Mustafa Mujezinović (Fotoservis)
Premijer Federacije BiH Mustafa Mujezinović pokrenuo je inicijativu za sistemsko rješavanje svih dubioza u kompanijama s većinskim državnim kapitalom, a posebno kompanijama namjenske industrije.

Mujezinović navodi da je s tim u vezi, zaduženo Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije da, po hitnom postupku, izradi i u proceduru uputi tekst Zakona o upravljanju kompanijama s većinskim državnim kapitalom, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Ovim aktom trebalo bi urediti način sanacije dugova ovih kompanija prema penzijsko-invalidskom i zdravstvenom osiguranju i prema dobavljačima i komunalnim preduzećima te način pokretanja proizvodnje.

Zakonom bi također trebalo regulirati prodaju cjelina nepotrebnih za osnovnu djelatnost kompanija u procesu male privatizacije i način utroška sredstava dobijenih od te privatizacije.

Vlada Federacije BiH će, nakon provedbe mjera koje bi predvidio Zakon, posebnu pažnju posvetiti kompanijama koje imaju ugovorene poslove, dok bi kompanije koje to nemaju, dobile podršku u iznalaženju poslova. Kompanije za koje se procijeni da imaju perspektivu imat će podršku za dobijanje kredita.

Mujezinović dodaje da također planira predložiti Vladi Federacije BiH reprogramiranje ranijih kredita kompanija, gdje god je to moguće. On je pozvao sve radnike kompanija koje imaju osigurane energente i materijal, kao i ugovorene poslove, kao što je to slučaj s Pretisom, da se vrate na posao, jer je to jedini način da dođu do plaća i novih poslova.

"Uz ovo treba reći da je prema Parlamentu Federacije BiH pokrenuta inicijativa za rješavanje pitanja naplate starih potraživanja kompanija iz Federacije BiH”, navodi se u pismu premijera Mujezinovića povodom aktuelnog stanja u kompanijama s većinskim državnim kapitalom.