Dvostruki aršini
1.3k

Premijer KS tražio od Doma naroda FBiH da mu odobri isplatu paušala od 630 KM

Piše: Er. M.
Edin Forto (Foto: H. M./Klix.ba)
Edin Forto (Foto: H. M./Klix.ba)
Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, samo dan nakon što je Skupštini KS predložio ukidanje paušala kantonalnim zastupnicima, zatražio je od Doma naroda Parlamenta FBiH da mu u narednom periodu isplaćuje, vjerovali ili ne, paušal.

Do imenovanja novog saziva Doma naroda Parlamenta Federacije BiH premijer Kantona Sarajevo Edin Forto nastavit će obnašati dužnost delegata u federalnom organu zakonodavne vlasti.

On je 9. januara 2019. godine podnio Administrativnoj komisiji Doma naroda Parlamenta FBiH zahtjev za odobravanje isplate paušala koji iznosi 630 KM i to od 1. januara 2019. godine.

"Ovim putem vam se obraćam zahtjevom da mi se odobri isplata paušala s obzirom na to da nije došlo do konstituisanja novog Doma naroda nakon izbora iz oktobra 2018. godine i da ću, dok se to ne desi, nastaviti obavljati funkciju delegata", napisao je Forto.

Ovaj potez ne bi bio sporan da predsjednik Vlade Kantona Sarajevo ne prima premijersku plaću i da nije 10. januara 2019. godine dostavio Skupštini KS Prijedlog zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti Kantona Sarajevo, a kojim se traži ukidanje paušala profesionalnim zastupnicima u iznosu od 580 KM.