{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Ukida se paušal od 580 KM na plaću zastupnicima u Skupštini Kantona Sarajevo

Klix.ba
17.1.2019. u 21:19
5.490
295
Ukida se paušal od 580 KM na plaću zastupnicima u Skupštini Kantona Sarajevo
5.490
Ukida se paušal od 580 KM na plaću zastupnicima u Skupštini Kantona Sarajevo
Foto: H. M./Klix.ba
Prva tačka na dnevnom redu Skupštine Kantona Sarajevo u srijedu bit će izmjene Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti, s izmjenama koje se odnose na ukidanje paušala profesionalnim zastupnicima, a koji je do sada iznosio 580 KM.
Naime, svi profesionalni zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo su do sada pored redovne plaće imali dodatno i paušal od 580 KM.

Kako je za Klix.ba potvrdio predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elmedin Konaković na sjednici u srijedu Zakon o plaćama i naknadama u organima uprave će biti izmijenjen te će se ukinuti pravo na mjesečni paušal.

A kako je do sada funkcionisalo?Svi profesionalni zastupnici su pored redovne plaće primali i paušal koji je iznosio dvije osnovice plaće. S obzirom da je osnovica za plaću iznosila prvo 290 KM, a nakon izmjena zakona prethodne vlade 315 KM, to znači da su zastupnici dodatno dobijali 580 KM."Zakon o plaćama i naknadama koji je sada na snazi je zakon na osnovu kojeg se isplaćuju paušali. Mi smo u mjerama usvojili ukidanje beneficija za profesionalce u toku radnog vremena jer mi za to dobijamo plaće. Dakle mijenjamo taj zakon i ukidamo paušal profesionalcima. Onda će Komisija za izbor i imenovanje koju ja vodim, odmah postupiti po tom zakonu i od februara nema paušala. Paušali iznose 580 KM po zastupniku", kazao je za Klix.ba Konaković.

Koliko iznosi plaća zastupnika u Skupštini KS?Plaća zastupnika u Skupštini KS zavisi od koeficijenta. Tako će prosječna plaća zastupnika uz koeficijent 7,8 iznositi nešto više od 2.450 KM. Na tu plaću zastupnici više neće dobijati paušal od 580 KM, koji postaje prošlost.Plaća premijera KS i predsjedavajućeg Skupštine KS iznosit će nešto više od 3.080 KM, jer je predviđeni koeficijent za njih 9,8. Plaća zamjenika predsjedavajućeg Skupštine uz koeficijent 9,5 iznosit će 2.990 KM.

Koeficijent za plaću ministara iznosi 9, što znači da će prosječna plaća ministra u Vladi KS iznositi 2.835 KM.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: