Preračunata vlast
327

Premijer KS prošle godine obećao kraj redukcija vode 2017, pa obećanje odgodio za kraj 2018.

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Gorući problem za građane Sarajeva je neuredno vodosnadbijevanje. Cjelonoćne redukcije, koje su do nedavno bile od ponoći pa do šest sati ujutro, sada su pomjerene od 22 sata do 6 ujutro. Nisu rijetke ni dnevne redukcije te sve to izaziva ogromno negodovanje kod građana koji plaćaju, a nemaju vodu. Čini se da ni vlast više nevjeruje u svoja obećanja o redovnom vodosnabdjevanju pa olako pomjeraju za naredne godine.

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković nedugo nakon preuzimanja dužnosti između ostalih aktivnosti predstavio je i plan investiranja u vodovodnu mrežu. Evidentno je da je stanje na mreži katastrofalno i da rješenje nije moguće naći preko noći, ipak, građani koji redovno plaćaju račune s pravom traže kraj redukcija.

Građani Sarajeva su i dobili jedno takvo obećanje premijera Konakovića u intervjuu za Klix.ba u aprilu 2016. godine kada je kazao da se kraj redukcija vode očekuje polovinom 2017. ili najkasnije krajem 2017. godine.

"Kraj redukcija, s obzirom na potencijal vode koji Sarajevo ima u iznosu od sedam miliona kubika, mi očekujemo polovinom naredne godine ili najkasnije krajem 2017. Tada bismo imali jednu stabilnu mrežu a onda bismo u 2018. išli sa njenom modernizacijom, uvodili bi nove mjerne aparate, aparate koji odmah prepoznaju problem... Mi smo godinu dana tu i rekli smo da ćemo to riješiti u našem mandatu i ako ne ispunimo obećanje bio bi to veliki neuspjeh", kazao je Konaković.

Najveći problem je dotrajala vodovodna mreža. Jedan dio mreže je obnovljen, ali je sve to nedovoljno da bi se problem riješio. Zadnje veće investicije u vodovodnu mrežu bile su u periodu 1997-2000. godina. Dodatni problem su i nelegalni potrošači.

Od prošle godine do danas građani nisu osjetili gotovo nikakvo poboljšanje u vodosnabdjevanju, a problema je sve više. Najviše nade i rukovodstvo JP Vodovod i kanalizacija i Vlada KS polažu u kredit EBRD-a koji bi trebao biti odobren u iznosu od 50 miliona KM za rekonstrukciju vodovodne mreže.

Konaković je jučer poručio da i dalje nije zadovoljan onim što se dešava u preduzeću Vodovod i kanalizacija.

Problem Kantona Sarajevo kada je riječ o vodosnabdijevanju je neprihodovana voda, kao i činjenica da se 75 posto vode negdje rasipa, a to se odnosi na kvarove i značajan broj nelegalnih potrošača s kojima se preduzeće Vodovod i dalje ne obračunava na adekvatan način izjavio je premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković. Kazao je i da misli da građani neće imati redukcije vode krajem naredne godine.

"Mislimo da građani Sarajeva neće imati redukcije vode krajem naredne godine. Nakon svih zahvata koje budemo uradili na mreži, nakon dobre detekcije i nakon ozbiljne borbe s nelegalnim potrošačima moguće je u roku od šest do devet mjeseci stabilizirati isporuku na način da se sa 75 posto gubitaka dovede na nivo od 55 do 60 posto što bi značilo dovoljno količina vode da se navečer ne prave redukcije", poručio je Konaković jučer.

Tako je jedno bitno obećanje prolongirano za kraj naredne godine, što znači da će u domovima Sarajlija još dugo biti spremne flaše i kanisteri i borba s redukcijama.