Razgovor za Klix.ba
228

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić: Nema zapošljavanja dok se ne preispita resor po resor

I. Č.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Mario Nenadić, novoimenovani kantonalni premijer, poručio je u razgovoru za Klix.ba da neće biti novih zapošljavanja u Kantonu Sarajevo dok se ne preispita resor po resor, odnosno dok se ne preispitaju unutrašnji kapaciteti i ne izvrši eventualna unutrašnja preraspodjela.

Novom sazivu Vlade KS, premijera Marija Nenadića, nije ostalo puno vremena do kraja mandata, ali smatra da se za period od dvije godine može dosta toga uraditi. Već je od jutros, kako kaže, veoma dinamično.

"Akcent ćemo staviti na razvoj gradskih saobraćajnica, razvoj privrednih aktivnosti i podršku realnom sektoru, unapređenju zdravstvene zaštite i obrazovanja. Poseban akcent ćemo staviti na pitanja mladih. Paralelno ćemo raditi na svim drugim pitanjima, kao što je urbano planiranje i drugi važni segmenti", rekao je Nenadić.

Novi saziv, nova nafaka

Upitan kakvo je stanje u Vladi KS zatekao, Nenadić odgovara da je prerano o tome govoriti i davati ocjene.

"Jutros sam popio kafu s dosadašnjim premijerom gospodinom Edinom Fortom i s njim sam oduvijek imao dobre i profesionalne odnose. Pričali smo o generalnim stvarima. Morate znati da sam u ured ušao prije nepunih 20 minuta. Vrlo je rano za ocjenu stanja u resoru", kazao je Nenadić.

Novi kantonalni saziv, prema njegovim riječima, želi brz pregled kako bi kantonu omogućili da profunkcioniše, odnosno da budžetski novac ide svojim kanalima kako je ranije odlučeno. Sredinom sljedeće sedmice će biti održana sjednica Skupštine KS. Do tada će, kako kaže, spremiti eventualne amandmane.

"Dugo sam u javnom sektoru, znam kako funkcionira javna uprava. Bio sam ovdje nepune tri godine ministar pravde i uprave. Onoliko koliko mi budemo kadri, spremni, raspoloženi i vješti da pokrenemo resor, da ga stavimo u funkciju, on će tako i funkcionirati", najavio je on.

Naveo je kako saziv uvijek može biti bolji, ali kako njegov tim ljudi, zajedno s njim, ima više od 320 godina radnog iskustva.

"To sam sebi sabrao. Novi tim ljudi kombinovan je s mladim ljudima, stručnim ljudima, ljudima iz javnog, realnog sektora... Oni bez ikakvog problema mogu iznijeti ono što smo najavili u ekspozeu. Stojim iza ovog tima i radit ćemo timski. Od danas je za nas redovan radni dan", rekao je Nenadić za Klix.ba.

Afera "Asim"

Upitan da prokomentariše aferu "Asim", Nenadić je kazao kako je to unutrašnji problem Stranke demokratske akcije.

"Kakve veze premijer Kantona Sarajevo treba imati s aferom 'Asim'?! Mogu govoriti u kontekstu zapošljavanja. Neće biti novih zapošljavanja dok se ne preispita resor po resor, odnosno dok se ne preispitaju untrašnji kapaciteti. Prvo moramo vidjeti da li ćemo negdje imati šansu da izvršimo unutrašnju preraspodjelu i ostalo prije eventualnih novih prijema", istakao je on.

Smatra kako su Emir Hadžihafizbegović i Senad Hasanspahić kolateralna šteta afere "Asim".

"Nas 13 ministara je u okviru radne grupe radilo danima. Ničim u radu radne grupe nisu pokazali da su zainteresirani za bilo kakva nova zapošljavanja. Niko nije mogao prepoznati da se o tome radi. Neko ih je spomenuo i postali su svojevrsna meta. Mislim da je odgovorno što su se povukli", poentirao je Nenadić.

Srbin ili ikebana

Na pitanje kako gleda na to što je njegov kolega Draško Jeličić promijenio nacionalnost tokom pauze na sjednici Skupštine KS, Nenadić kaže da je pravo svakoga da se izjašnjava kako hoće.

"Kad i kako je on to uradio trebala bi jedna drugačija analiza. Nije sve onako kako su izjavili zastupnici tokom rasprava. Ako bismo se držali šta je sve izjavljeno, otišli bismo veoma daleko. To možete pitati gospodina Draška Jelačića", odgovorio je novoimenovani premijer KS za Klix.ba.

Na konstataciju da mu je opozicija jučer spočitala da u ekspozeu nije napomenuo trolejbusku liniju od Sutjeske do Vogošće, Nenadić kaže da su to jednostrane izjave.

"Detaljno smo to u ekspozeu označili kao jedan od naših prioriteta. I trolejbusku liniju i rješvanje pitanja trolejbusa, i prugu Ilidža-Hrasnica, i ostale tramvajske pruge... Sve to detaljno i eksplicitno stoji u ekspozeu. Nabavke helikoptera nema u našim ciljevima", zaključio je Mario Nenadić.