Reakcija na optužbe
1.2k

Premier kladionica: Tužit ćemo zastupnika Milavicu zbog klevete da kladionice ne plaćaju porez

S. H.
Sead Milavica, zastupnik DF-a u Skupštini Kantona Sarajevo (Foto: H. M./Klix.ba)
Sead Milavica, zastupnik DF-a u Skupštini Kantona Sarajevo (Foto: H. M./Klix.ba)
Jučer je održana hitna online sjednica Skupštine KS, na kojoj je usvojen zaključak u kojem se od Vlade Kantona Sarajevo i Kriznog štaba KS traži hitno zatvaranje kladionica. Zbog izjave zastupnika Seada Milavice (DF) da kladionice ne plaćaju porez oglasili su se iz Premiera.
"Nakon svega što smo imali priliku čuti tokom te sjednice, ne možemo ne reagirati na temeljnu nepismenost i zlonamjernost osoba koje sebe nazivaju političarima. Prije svega, kladionice nisu nikakva 'izvorišta zaraze'. Priređivači igara na sreću su legalni poslovni subjekti koji su, kao i svi drugi, teško pogođeni ovom pandemijom. Nadalje, zastupnik Demokratske fronte Sead Milavica je u svom obrazlaganju izjavio: 'Zamislite koliko jedna kladionica zaradi za jedan dan i pri tome ne plaća porez'", naglašavaju iz Premier kladionice.

Ističu da je Milavica očigledno zaboravio da porezi postoje i da ih kladionice plaćaju.

"Zakonom o igrama na sreću FBiH propisana je naknada od 5% na sve uplate i porez od 10% na sve dobitke iznad 100 KM, kao i 300 KM naknade po uplatnom mjestu za RNG igre. Milavica je izgleda zaboravio i da su svi priređivači igara na sreću uvezani direktnom vezom s Poreznom upravom Federacije BiH te da Porezna uprava FBiH ima direktan uvid u sve uplate i dobitke u realnom vremenu. Od svega toga više miliona KM slije se svake godine i u budžet Kantona Sarajevo", navodi se u reakciji.

Smatraju da stoga lažna tvrdnja zastupnika Milavice da ''kladionice ne plaćaju porez'', pogotovo s odgovorne pozicije zastupnika u Skupštini KS, predstavlja grubo obmanjivanje i dezinformiranje javnosti te nanosi veliku štetu ugledu legalnih priređivača igara na sreću, koji uredno posluju i poštuju sve svoje zakonom propisane obaveze.

"Ukoliko Milavica ima neka saznanja da pojedini priređivači izbjegavaju obvezu plaćanja poreza te nisu direktno uvezani s Poreznom upravom FBiH, njegova je dužnost to prijaviti nadležnoj Poreznoj upravi na kojoj je onda da prekršitelje i kazni. Međutim, generalizirati i ovako paušalno ocjenjivati kako 'kladionice ne plaćaju porez', predstavlja djelo klevete i zastupnik Milavica može očekivati više tužbi u skoro vrijeme. Na kraju, ističemo kako Premier kladionica na svojim uplatnim mjestima u potpunosti poštuje važeće epidemiološke mjere i restrikcije. Također ćemo prihvatiti i sve eventualne nove mjere nadležnih kriznih štabova, jer i nama je u cilju da svi što prije pobijedimo ovu pošast. Međutim, kao jedna od rijetkih firmi koja u vrijeme pandemije nije otpustila nijednog radnika te smo s više od 300.000 KM donacije pomogli rad medicinskih ustanova diljem BiH, ne možemo dopustiti da naš ugled i ime na ovaj način blate zastupnici poput Seada Milavice", zaključuje se u reakciji.