Hitna sjednica o koroni
501

Skupština KS podržala zatvaranje kladionica: Konačna odluka je na vladi

N. V.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Zastupnik Demokratske fronte Sead Milavica je ispred Kluba DF-a u Skupštini KS predložio da, poput ugostiteljskih objekata, budu zatvorene i kladionice što je naišlo na odobravanje zastupnika.

S obzirom na epidemiološku situaciju u Kantonu Sarajevo donesene su strožije mjere prilikom čega je zabranjen rad ugostiteljskim objektima, no mnogi smatraju da su i objekti priređivača igara na sreću žarišta zaraze poput kafića i restorana.

Zbog toga, DF je na usvajanje stavio zaključak u kojem se traži od Vlade Kantona Sarajevo i Kriznog štaba KS hitno zatvaranje kladionica.

Nekoliko zastupnika je pitalo na koji način Milavica smatra da to treba biti riješeno u pogledu isplaćivanja obeštećenja i koliko misli da bi to moglo koštati vladu.

Neka od pitanja koja su postavljena na sjednici su i "Da li treba na isti način ih zatvoriti kao i ugostitelje?", "Je li ovo znači da će vlada morati platiti minimalne plate uposlenicima iako njihovi vlasnici ne plaćaju porez državi?".

Sead Milavica im je na to pak odgovorio da je u ovom momentu zbog zdravlja građana najpametnije zatvoriti kladionice i obeštetiti isključivo radnike.

"Obeštećenje samo za radnike, a vlada će odlučiti kako to, ako kanton mora isplatiti doprinose za njih, onda je to prihvatljivo. Radnici u kladionicama nisu krivi. Zamislite koliko jedna kladionica zaradi za jedan dan i pri tome ne plaćaju porez, mogu nastaviti s online klađenjem. Prođite gradom i pogledajte koliko ljudi sjedi u kladionicama, imate neke koje su po 10-15 kvadrata i tu sjedi više od 20 ljudi. Dopustiti da rade radnje u kojima se ljudima na kocki uzimaju pare dok prolazimo kroz epidemiološku krizu smatram da je neprihvatljivo", zaključio je on.

Nakon toga je prijedlog usvojen sa 29 glasova za.