BiH
191

Prema Lukomiru nanosi snijega visoki četiri metra

FENA
(Foto: FENA)
Kao što je ovogodišnja zima kasno stigla u Lukomir tako će kasno i "otići", jer su nanosi snijega visoki do četiri metra, rekao je za Fenu Mujo Masleša koji je prije par dana posjetio selo.

"Pješice iz Umoljana preko Crvenog klanca prošle subote smo moj rođak Ahmed i ja otišli u selo, ali u nedjelju kad je novi snijeg pao, morali smo se vratiti kanjonom Rakitnice. Izašli smo u Lukomir zahvaljujući ledenoj kori koja se uhvatila na površini visokog snijega. Prošle godine u martu sam autom dolazio u selo, jer nije bilo snijega", kaže Mujo.

Bez obzira što su količine snijega ogromne i vjerovatno će se, kako kaže, zadržati još dva mjeseca, stanovnici Lukomira koji su zimu proveli u Tarčinu, Hadžićima i Vlakovu morat će se zbog ispaše stoke vratiti u selo do kraja aprila.

"Jer već sad imaju problem da prehrane stoku i zato će se vratiti sa svojim stadima uskoro u Lukomir", kaže Mujo koji također namjerava da do 1. maja otvori "Ljetnu baštu", ugostiteljski objekt u njegovoj kući u kojem ljubitelji prirode mogu kušati tradicionalna bosanska jela, popiti čaj i druge prirodne napitke.

Ovo je četvrta zima kako su 22 kuće u bjelašničkom selu Lukomir od novembra do aprila ili maja zaključane. Ova zima je u Lukomir stigla kasnije, krajem decembra, pa je nekolicina mještana i do Nove godine ostala u selu.

Tokom ljeta u torovima i štalama u 15 domaćinstava u Lukomiru je 3.000 ovaca i krava.

Višestoljetna tradicija prezimljavanja na vlastitim ognjištima prekinuta je prije tri zime jer se put do sela ne pročišćava. Tako je bilo i pred dolazak ove, četvrte po redu zime, kad su mještani Lukomira sišli "na asfalt".

"Snijeg je oborio i dva elektro stuba, pa u selu nema struje, i sigurno je neće biti dok snijeg ne okopni i ekipe Elektrodistribucije iz Konjica ne dođu u selo da postave nove stubove", kaže Masleša.

Na 1.495 metara nadmorske visine Lukomir je jedino naseljeno mjesto u BiH iznad 1.300 metara nadmorske visine. To je posljednje pravo bosansko selo s kućama od kamena prekrivenim šindrom.

Ljeti su 22 kuće u Lukomiru naseljene, a na bogatim bjelašničkim pašnjacima bude i do 4.000 ovaca.

Od proljeća do kasne jeseni planinari, biciklisti, motoristi i turisti pohode Lukomir uživajući u pogledu na kanjon Rakitnice, a vidokrug seže do "mostarskih vrata" i Prenja, Visočice, Krvavca, Oblja.

Stećci iz 14. i 15. stoljeća u Lukomiru kazuju da se na tom području živjelo i prije 600 godina. U svim prospektima za seoski turizam među top destinacijama je selo Lukomir. Tu su snimani filmovi "Gluvi barut" i "Nebo iznad krajolika".