Danas obdukcija
43

Preliminarni testovi potvrdili da je u bočici bio otrov, Praljak je skrivao u sakou

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Holandska tužiteljica Marilyn Fikenscher potvrdila je kako je bočica iz koje je osuđenik Slobodan Praljak popio tekućinu sadržavala smrtonosni otrov.

"Preliminarnim testovima supstance u bočici utvrđeno je da je tečnost sadržavala hemijske supstance koje uzrokuju smrt", rekla je Fikenscher dodavši kako je Praljak bočicu krio u džepu sakoa, piše The Guardian.

Holandska policija pokrenula je istragu o samoubistvu ovog haškog optuženika. Cilj je saznati ko je i kako prokrijumčario otrov u sud.

"U toku je nezavisna istraga koju su inicirale holandske vlasti na zahtjev ICTY-ja. Sarađivat ćemo u potpunosti", rekao je glasnogovornik ICTY-ja.

Istragu će provesti i međunarodni inspektori jer je riječ o međunarodnom sudu. Nije poznato da li će u okviru Europola učestvovati neko iz BiH ili Hrvatske, čiji je Praljak također bio državljanin.

Do sada su ispitani članovi Praljkovog advokatskog tima. Niko još nije uhapšen, a nije ni saopćeno koja je vrsta otrova koju je ispio. Tijelo je prebačeno u jednu od bolnica gdje će danas biti izvršena obdukcija.

Hrvatski mediji objavili su ranije kako je Praljak preminuo u sudu, a ne u bolnici, kako je ranije saopćeno. Medicinski tim ga je pokušao oživjeti, ali je bilo kasno. Proglasili su ga mrtvim nakon dva sata.