Za bolje tržište rada
0

Prekvalifikacija odraslih osoba je posljedica obrazovnog sistema i potrebe tržišta rada

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Potreba za prekvalifikacijom i usavršavanjem odraslih osoba u BiH je nastala kao posljedica neusklađenog obrazovnog sistema i potreba na tržištu rada, kazano je na konferenciji pod nazivom "obrazovanje odraslih za potrebe bh trišta", koja je održana u Mostaru.

Direktorica Federalnog Zavoda za zapošljavanje Helena Lončar ističe kako je potreba za kvalitetnijom radnom snagom za tržište rada iskazana ne smo u našoj zemlji nego i u Evropi.

"Poslodavci traže radnu snagu koja će nakon završenog školovanja odmah ući u tržište rada sa svim kvalifikacijama, s obzirom da nemamo takvu situaciju, javila se potreba da se radna snaga koja se nalazi na zavodu za zapošljavanje osposobi za ulazak na tržište rada", kazala je Lončar.

Ona ističe kako je cilj prevesti osobu iz statusa nezaposlene u zaposlenu, a da bi im pomogli u tom procesu onda se između ostalog rade i prekvalifikacije i osposobljavanje.

Najtraženija radna snaga po njezinim riječima u našoj zemlji je u oblasti građevinarstva, IT industrije , prijevozu i turističkog sektora, a ponajviše u ugostiteljstvu i uslužnim djelatnostima.

"Širok je spektar zanimanja gdje se traži stručnost i osposobljenost, a projekti i aktivnosti koji idu u tom smjeru otvaraju vrata nezaposlenim osobama i poslodavcima da riješe svoj problem", kazala je direktorica Zavoda FBiH.

Ona ističe kako se nakon teškog stanja izazvanog koronavirusom brojke nezaposlenih u FBiH, odnosno u BiH, smanjuju, a optimističnom smatra i prošlogodišnju anketu koja je pokazala da je čak 52 posto poslodavaca izrazilo potrebu za dodatnom radnom snagom, uvjerena da su i njihovi programu utjecali na promjenu tog stanja.

Federalni zavod za zapošljavanje zajedno sa Fondacija Helvetas BiH Moja Budućnost (FHMB), te privrednim komorama Kantona Sarajevo, Zeničko-dobojskog kantona, Tuzlanskog kantona, implementira projekt “Izgradnja standarda kvaliteta u obrazovanju odraslih” koji ima za cilj da kroz obuku odraslih za deficitarna zanimanja izgradi kapacitete komorskog sistema za obrazovanje odraslih osoba za potrebe tržišta rada, i pružanje nove usluge kompanijama članicama.

Kako je istaknuto obrazovanje odraslih je zakonski regulirano na nivou FBiH, odnosno na nivou bh. entiteta Republika Srpska, pa je u okviru projekta pripremljena i “Analiza oblika, organizacije i pravnih aspekata obrazovanja odraslih u Kantonu Sarajevu, Zeničko-dobojskom kantonu, Tuzlanskom kantonu i Republici Srpskoj”.

Voditelj projekta Fondacije Helvetas BiH Moja Budućnost Halko Basarić je naglasio kako prema analizama koje su provedene programi dodatnog zapošljavanja i prekvalifikacije nisu usklađeni sa tržištem rada.

"Analiza je pokazala da se u suštini u četiri kantona dosta razlikuje zakonodavni okvir. Prije svega je analiza bila usmjerena ka davanju preporuka odraslim za tržište rada jer samo obrazovanje odraslih je dosta širi pojam, a mi smo radili analizu koja je dala rezultate i usmjerena je ka obrazovanju odraslih za tržište rada. Sami zaključci idu u smjeru da je potrebno uključiti privatni sektor i izvršiti harmonizaciju samog zakonodavnog okvira kao bi obrazovni ishodi bili usklađeni sa potrebama tržišta rada", pojasnio je Basarić.

Projekt, je fokusiran na mlade osobe do 35 godina starosti, ali kako naglašava kad je kompanija u potrebi za radnom snagom onda starosna dob nije ni bitna, nego vještine i znanja koje osoba ima, jer tada poslodavce zanima skup znanja, vještina i kompetencija koju nezaposleni ima.

Predsjednica Privredne komore Zeničko- dobojskoga kantona Dijana Babić ističe kako sa Fondacija Helvetas BiH Moja Budućnost (FHMB) dugi niz godina uspješno implementira projekte u oblasti srednjeg stručnog obrazovanja i aktivnih mjera zapošljavanja.

"U domeni aktivnih mjera zapošljavanija izuzetni partneri su nam Federalni zavod za zapošljavanje sa kantonalnim službama za zapošljavanje, vlada ZDK, odnosno resorno ministarstvo za rad i socijalnu politiku ZDK i moram reći da su rezultati prethodnih godina bili veći od planiranih. Zahvaljujući sinergijskom djelovanju svih potrebnih aktera stvorili smo zakonski okvir za implementaciju ovakvih projekata", kaže Babić.

Ističe da se radi i revizija, pa kada se ukaže potreba za drugim zanimanjima ide se i s izmjenom nastavnog plana i programa, što rade eksperti iz pedagoškoga zavoda, navodeći primjere gdje je ta izmjena urađena kada se ukazala potreba za zanatima krojača i zavarivača, a sada i plastičara.

Ističe da Fondacija Helvetas BiH Moja Budućnost (FHMB) nije stavila limite na godine osoba za prekvalifikacije i kada se ukaže potreba da svi bez ikakve zadrške idu u procese obrazovanja.

Konferencija je pružila priliku za diskusiju i donošenje zaključaka od relevantnih aktera u segmentu obrazovanja odraslih za potrebe tržišta rada s ciljem saradnje kako bi se u našoj zemlji pomoglo nezaposlene uvesti na tržište rada, a privrednicima osigurati kvalitetnu radnu snagu.