BiH
0

Prekogranična saradnja: Pacijenti iz Tuzle uskoro bi mogli na liječenje u Banju Koviljaču

Anadolija
Banja Koviljača
Banja Koviljača
Građani Tuzlanskog kantona do kraja godine mogli bi imati povlastice za liječenje u specijalnoj bolnici za rehabilitaciju u Banji Koviljači, u Srbiji, a ova bi saradnja mogla pokrenuti i niz pozitivnih dešavanja na polju privrede u regiji, izjavio je na današnjoj konferenciji za medije Bahrudin Hadžiefendić, ministar zdravlja Tuzlanskog kantona u Bosni i Hercegovini.

Delegacija iz Srbije, predvođena Vidojem Petrovićem, gradonačelnikom Loznice i dr. Aleksandrom Jokićem, generalnim direktorom Banje Koviljače, danas je prilikom posjete Vladi Tuzlanskog kantona, izrazila namjere za uspostavu saradnje između ove dvije regije.

"Ovo je prvi korak u uspostavi saradnje, tako da bi u Banju Koviljaču mogli ići građani kojima naše lječilište, a imamo jedno i to je banja Ilidža u Gradačcu, nije dovoljno. Ne mogu precizirati kada će to biti moguće, ali očekujemo da se ovaj vid saradnje realizira najkasnije do kraja ove godine. Danas ćemo sa gostima posjetiti Univerzitetski klinički centar Tuzla i Kliniku za fizikalnu medicinu, a predstavit ćemo i 13 domova zdravlja, kao i lječilište u Gradačcu", naveo je Hadžiefendić.

Prezentirajući kapacitete lječilišta u Banji Koviljači, dr. Jokić naveo je da godišnje prime 17.000 pacijenata, među kojima je i veliki broj djece.

"Nastojat ćemo uvezati region, jer sve smo sposobni raditi odvojeno, i vi ovdje, i mi u Srbiji, ali smatram da puno brže i efikasnije možemo rješavati stvari ako radimo zajedno. Nama najbliži srbijanski aerodrom je u Beogradu, dok je Međunarodni aerodrom Tuzla na skoro duplo bližoj razdaljini. S tim u vezi, imamo u vidu naše pacijente iz inostranstva po koje šaljemo vozilo na aerodrom. Mi već sutra možemo početi koristiti tuzlanski aerodrom ako se potpišu sporazumi da pacijenti brže prelaze granicu u Zvorniku ili u Šepku", naveo je dr. Jokić, prenoseći pozdrave Zlatibora Lončara, ministra zdravlja Republike Srbije, čija je najavljena posjeta izostala zbog elementarnih nepogoda u Srbiji.

Petrović, gradonačelnik Loznice, smatra da je pravo vrijeme za uspostavljanje prekogranične saradnje u nekim drugim poljima, a ne samo u do sada zastupljenom sportskom i kulturnom segmentu.

"Hemijska industrija 'Viskoza' u prošlosti je kupovala hiljade tona uglja iz TK, kao i neke repromaterijale. Ali to je prošlost i mišljenja sam da bi trebalo afirmirati politiku otvorenih gradova. Nepopravljivi sam optimista i vjerujem da su svugdje rado prihvaćeni oni ljudi koji su nosioci dobrih ideja i koji su u stanju slijediti integraciju prostora i povezivanja. Evropski fondovi velika su šansa za ovaj prostor, a zajedničko nama svima je to da želimo da naši građani imaju bolji život. Današnja posjeta Tuzli prvi je korak u trasiranju puta prijateljskih odnosa", naglasio je Petrović.