Produžena odluka
26

Preko GP Hadžin Potok i Bosanska Dubica međunarodni saobraćaj moguć još tri mjeseca

Piše: M. Ć.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Graničnim prijelazima Hadžin Potok – Bogovolja i Bosanska Dubica – Hrvatska Dubica produžena je odluka o međunarodnom saobraćaju i u naredna tri mjeseca, potvrdili su danas iz Granične policije BiH.

Odluka je donesena nakon sjednice Mješovite komisije za praćenje provođenja Ugovora između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine o graničnim prijelazima, na kojoj je, kako je istaknuto, privremeno odobren međunarodni saobraćaj preko stalnih graničnih prijelaza za pogranični saobraćaj Bosanska Dubica ‒ Hrvatska Dubica i Hadžin Potok ‒ Bogovolja u trajanju od tri mjeseca, odnosno do održavanja naredne sjednice Komisije.

Ova odluka od izuzetnog je značaja za stanovnike Krajine, budući da je granični prijelaz Hadžin Potok, koji se nalazi na teritoriji Grada Cazina, u značajnoj mjeri rasteretio tri preostala krajiška granična prijelaza Izačić, Ripač i Maljevac od 1. avgusta, kada je po prvi put omogućen međunarodni saobraćaj na ovom graničnom prijelazu.

Podaci Granične policije BiH o registrovanim prelascima u protekla tri mjeseca govore da su u periodu od 1.8.2017. do 25.10.2017. službenici Jedinice granične policije Velika Kladuša evidentirali prelazak državne granice (ulaz i izlaz) 42.815 osoba i 18.125 vozila preko GP Hadžin Potok – Bogovolja.

Podsjećamo, Krajišnici godinama negoduju zbog malog broja graničnih prijelaza smještenih u ovoj regiji, iako je Krajina najzapadniji dio države i geografski najbliža zemljama Zapadne Evrope. Osim toga, veliki broj Krajišnika je na privremenom ili stalnom radu u Evropskoj uniji, a nemali broj njih svakog vikenda boravi na svom ognjištu u Cazinu, Bužimu ili Velikoj Kladuši. Paralelno s tim se muče i s gužvama na granicama.

Pored navedenog, na sjednici Mješovite koja je sastanak imala 7. novembra privremeno je promijenjeno radno vrijeme stalnih graničnih prijelaza za pogranični saobraćaj: Tržačka Raštela ‒ Kordunski Ljeskovac, Zagrad ‒ Pašin Potok, Vinica ‒ Aržano Pazar i Subašići ‒ Dvorine. Do naredne sjednice Komisije ovi granični prijelazi će raditi 24 sata.