Mladi pokazali da imaju ideje
15

Preko 560 studenata i studentica učestvuje u programu Imam ideju

Klix.ba
Studenti svih fakulteta sa Univerziteta u Sarajevu i Banjoj Luci i Sveučilišta u Mostaru, pokazali su veliko interesovanje za program Imam ideju i tako dokazali da mladi imaju brojne ideje za razvoj biznisa. Naime, na program se ukupno prijavilo čak 563 studenata i studentica od čega je 284 iz Sarajeva, 152 iz Banje Luke i 127 iz Mostara.

Osmišljavajući ideje, koje po njihovom mišljenju imaju budućnost u praksi, oni su pokazali kreativnost i preduzetnost, tako da su ideje veoma raznolike i pokrivaju razne oblasti: od virtuelnih i tehnoloških, preko uslužnih i proizvodnih, do ideja u oblasti poljoprivrede.

Ideje su prijavili individualno ili ekipno i tako stekli šansu da besplatno pohađaju Školu za poslovne ideje i prvenstveno nauče kako da razviju ideje i naprave dobar biznis plan, a zatim i steknu mogućnost da kandiduju svoje biznis planove za vrijedne novčane nagrade iz fonda od 36.000 američkih dolara.

Početni trening moduli uspješno su održani u Sarajevu, Banjoj Luci i Mostaru, a polaznici su izrazili veliki entuzijazam i želju za radom i posebno bili inspirisani motivacionim govorima uspješnih poslovnih ljudi, preduzetnika i preduzetnica iz svog okruženja. Bili su to Eldin Hadžiselimović, član Uprave ASA Grupacije, Vesna Beganović, vlasnica firme Viamedia i g-din Vladimir Branković sa poslovnom idejom "Flamestick".

Drugi trening modul na temu istraživanja tržišta održan je krajem marta u Sarajevu i biće održan od 3. do 6. aprila na Mašinskom fakultetu u Banjoj Luci i od 10. do 13. aprila na Fakultetu strojarstva i računarstva u Mostaru.

Podsjećamo, ovaj edukativni program se održava u okviru trogodišnjeg projekta Studentsko preduzetništvo/poduzetništvo, koji realizuje Centar za istraživanja i studije Gea Banja Luka, a podržava Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID).

Partneri projekta su Univerzitet Sarajevo, Univerzitet Banja Luka i Sveučilište Mostar, a prijatelji projekta m:tel, ASA Group i Hypo Alpe Adria banka.