BiH
4

Prekinuta sjednica skupštine KS prije izjašnjavanja zastupnika

FENA
Sjednica Skupštine Kantona Sarajevo prekinuta je danas prije nego su se zastupnici izjasnili o razrješenju vršioca dužnosti skupština 14 javnih kantonalnih preduzeća i imenovanju novih predsjednika i članova ovih skupština preduzeća.

Zastupnik Bosanskohercegovačke patriotske stranke (BPS) u Skupštini Kantona Sarajevo Zaim Backović tražio je prekid sjednice zbog iscrpljenosti zastupnika, a dopredsjedavajući Skupštine iz Stranke demokratske akcije (SDA) Kemal Ademović kazao je da je pozlilo samostalnoj zastupnici Hanki Vajzović koja je dio parlamentarne većine.

Predsjedavajuća Skupštine Mirjana Malić tražila je da premijer KS Suad Zeljković kaže da li još insistira da ove tačke danas budu razmatrane budući da je prethodno rekao da je važno da se one usvoje zbog mandata koji su istekli vršiocima dužnosti.

Zeljković je potom za govornicom kazao da ne postoji mogućnost da se ova tematika završi danas te je zamolio da se o ovim tačkama dnevnog reda zastupnici izjašnjavaju na nastavku danas prekinute sjednice. Malić je potom prekinula sjednicu najavivši da će o nastavku sjednice zastupnici biti naknadno obaviješteni.

Inače zastupnici su danas usvojili Zakon o pravima osoba koje se iz Kantona Sarajevo vraćaju na mjesta prijeratnog prebivališta. Ovaj zakon kooridnator Koalicije "Prvi mart" Emir Suljagić ocijenio je historijskim dokumentom.

Zastupnici su danas usvojili i Odluku o potvrđivanju kandidata za izbor zamjenika predsjedavajuće Skupštine KS iz reda Ostalih i na ovo mjesto imenovan je Nabil Naser iz Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH.

Ova odluka je u skladu s izmjenama Ustava KS kojima je ovaj kanton postao prvi u BiH koji je implementirao presudu Evropskog suda za ljudska prava u Strazbourgu u predmetu "Sejdić i Finci".