Naknadno datum nastavka
0

Prekinuta sjednica Predstavničkog doma FBiH

FENA
Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, koja je započela jučer u Sarajevu, prekinuta je kasno poslije podne.

Kolegij Doma odredit će naknadno datum njenog nastavka. Vladine predložene izmjene Zakona o visini stope zatezne kamate na javne prihode odobrene su većinom glasova a najavljuju otpis cijele zatezne kamate privrednim subjektima, dužnicima po osnovu doprinosa i poreza na dohodak, koji do kraja ove godine izmire cijeli osnovni dug. Onima koji to učine do polovine 2013., najavljen je otpis pola zatezne kamate.

Poslanici su, protivno Vladinom stavu, većinom glasova odobrili u nacrtu i dopunu Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, čiji je inicijator Ibrahim Nadarević iz Stranke demokratske akcije.

On predlaže da branitelji s najmanje 24 mjeseca provedena u boračkim redovima tokom proteklog rata u BiH i s 35 godina penzijskog staža mogu aplicirati za prijevremenu penziju bez obzira na njihovu životnu dob.

Iz Vlade smatraju da tu materiju treba regulisati budućim zakonom o povoljnijem penzionisanju, čija je izrada u toku, a ne Zakonom o PIO.

Poslanicima je danas predočena i strategija naučnog razvoja u Federaciji.

U preostalom dnevnom redu prekinute sjednice su izmjene federalne legislative iz boračkog resora - Zakona o pravima branilaca i članova njihovih porodica te Zakona o reviziji korišćenja tih prava.

Među preostalim tačkama su i analiza mreže sudova u FBiH te izvještaji o prošlogodišnjem radu Institucije ombudsmena BiH i o datim pomilovanjima u FBiH.

Ova sjednica, odnosno njen današnji dio, obilježen je nesuglasicama između pozicije i opozicije o načinu rada odnosno izjašnjavanja o utvrđenim tačkama dnevnog reda. Bilo je i burnih polemika među pojedincima koje su na momente prelazile u verbalna razračunavanja udaljena od teme i osnovnog razloga za diskusiju.

Naime, dopredsjedavajući Stanko Primorac, koji je vodio sjednicu zbog odsustva predsjedavajućeg Doma Denisa Zvizdića, predložio je na početku da se o svim tačkama dnevnog reda obavi rasprava i glasa o njima na kraju sjednice a ne odmah po raspravi o tačkama pojedinačno, kako se najčešće radi u Parlamentu.

Iz opozicije je prigovoreno da Primorac, odnosno parlamentarna većina na taj način žele da očuvaju kvorum jer su procijenili da bi mogao doći u pitanje do kraja sjednice i tako osiguraju prohodnost željenim zakonima ili drugim aktima.

Nakon diskusija i pauze, zatražene iz opozicionih redova, Primorac je odustao od svog prijedloga te je o svakoj razmotrenoj tački glasano odmah po raspravi o njoj.

Sjednica je prekinuta u fazi osjetnog zamora učesnika.