BiH
120

Prekinuta sjednica Predsjedništva BiH: Izetbegović i Ivanić zakazali odvojene konferencije

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Prekinuta je vanredna sjednica Predsjedništva BiH na kojoj je trebalo biti govora o reviziji presude po tužbi BiH protiv Srbije, saznaje Klix.ba iz Predsjedništva BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić sazvao je vanrednu sjednicu kolektivnih šefova države sa samo jednom tačkom dnevnog reda: "Pоdnоšеnjе zаhtјеvа zа rеviziјu prеsudе Меđunаrоdnоm sudu prаvdе u Hаgu u slučајu Bоsnе i Hеrcеgоvinе prоtiv Srbiје".

Prema svim dostupnim informacijama, vanredna sjednica Predsjedništva BiH ne bi ni na koji način utjecala na predaju zahtjeva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije koju će danas predati agent naše zemlje Sakib Softić.

Odvojene konferencije za medije najavili su Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić. Naime, Ivanić će se novinarima obratiti u 14 sati, a Izetbegović u 14:45 sati.

Podsjećamo, najava revizije presude pred Međunarodnim sudom u Hagu izazvala je političku krizu u našoj zemlji s obzirom na to da političari iz entiteta RS osporavaju podnošenje zahtjeva.

Tako je svojevrsnim bojkotom zastupnika i ministara iz RS-a blokiran rad Parlamentarne skupštine BiH i Vijeća ministara BiH. Predsjednici političkih stranaka iz RS-a, a koji su dio koalicione većine najavili su da od trenutka podnošenja apelacije u BiH ne postoji parlamentarna većina.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić okrivio je Izetbegovića za vaninstitucionalno djelovanje, ističući da postoji "paralelna struktura" okupljena oko Izetbegovića koja je privatizovala bh. institucije.