|

Prekinuta sjednica Parlamenta BiH, zastupnici iz Republike Srpske nisu došli

Prekinuta sjednica Parlamenta BiH, zastupnici iz Republike Srpske nisu došli
16
Piše: Er. M.
11.4.2019. u 12:06
154
komentara
16

dijeljenja
1/10 Foto: D. S./Klix.ba
2/10 Foto: D. S./Klix.ba
3/10 Foto: D. S./Klix.ba
4/10 Foto: D. S./Klix.ba
5/10 Foto: D. S./Klix.ba
6/10 Foto: D. S./Klix.ba
7/10 Foto: D. S./Klix.ba
8/10 Foto: D. S./Klix.ba
9/10 Foto: D. S./Klix.ba
10/10 Foto: D. S./Klix.ba
Zbog nedolaska zastupnika iz Republike Srpske prekinuta je sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.
Predsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto na samom početku konstatovala je kako ne postoji kvorum za odlučivanje zbog čega je odlučila prekinuti 1. hitnu sjednicu ovog organa zakonodavne vlasti.

Ona je kazala da postoji kvorum za rad, ali ne za odlučivanje s obzirom na to da sjednici ne prisustvuje nijedan zastupnik iz bosanskogercegovačkog entiteta Republika Srpska. Krišto je dala pauzu od 15 minuta kako bi se osigurali uslovi za održavanje sjednice. Nakon pauze je ipak zaključila da je stanje ostalo nepromijenjen, zbog čega je prekinula sjednicu.


Na dnevnom redu današnje sjednice trebale su biti razmatrane dvije informacije i to Informacija Vijeća ministara BiH o kontroli i upravljanju prilivom masovnog broja migranata i izbjeglica u Bosnu i Hercegovinu s osvrtom na aktuelnu sigurnosnu i humanitarnu situaciju na području Unsko-sanskog kantona i Informacija Kolegija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH o razlozima neimenovanja članova Delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope i mogućim posljedicama.

Osim Krišto, sjednici nije prisustvovao nijedan zastupnik iz reda Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH. Pored HDZ-ovih zastupnika sjednici nisu prisustvovali ni zastupnici iz SNSD-a, Srpskog kluba, SDS-a i PDP-a.

SNSD i Srpski klub ranije su najavili kako neće prisustvovati današnjem zasjedanju s obzirom na to da su stava kako ne postoji razlog da zasjeda Zastupnički dom PSBiH sve do imenovanja mandatara za sastav Vijeća ministara BiH, odnosno deblokiranja rada Komisije za izbor i imenovanje Vijeća ministara BiH.

Današnjem pokušaju održavanja sjednice nije prisustvovalo čak 20 od 42 zastupnika, a od kojih su neki zbog ranije preuzetih obaveza bili spriječeni da se odazovu na poziv predsjedavajuće.

Krišto je rekla da su odustvo sa sjednici opravdali zastupnici Denis Zvizdić, Nikola Lovrinović, Mirko Šarović, Dragan Mektić, Branislav Borenović i Edin Mušić.

Sa teritorije RS-a sjednici je prisustvovao samo Adil Osmanović (SDA), dok su ostali zastupnici iz tog entiteta bojkotovali sjednicu.

Krišto je nakon pauze kazala kako ne postoji kvorum ni za rad, a ni za odlučivanje. Kako kaže, politički predstavnici iz RS-a nisu se pojavili na sjednici.

"U ovom trenutku prekidam sjednicu", rekla je Krišto.
Prijavi grešku


Komentari (154)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...