BiH
0

Prekinuta sjednica Doma naroda PSBIH

FENA
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je zbog ranije preuzetih obaveza jednog broja delegata prekinuo sjednicu nakon što je okončana rasprava o Informaciji o radu Tužilaštva BiH za 2011. godinu.

Sjednica bi trebala biti nastavljena 19. jula, za kada je predviđeno održavanje i naredne sjednice Doma naroda.

Dom naroda nije primio k znanju Informaciju o radu Tužilaštva BiH za prošlu godinu, a najviše zamjerki tokom rasprave iznijeli su delegati iz srpskog naroda.

Predsjedavajući Kluba srpskog naroda Staša Košarac je nakon sjednice kazao novinarima da „Tužilaštvo BiH i Sud BiH jesu, kao i OHR koji ih je nametnuo svojim odlukama, karcinom ove zemlje“.

„Postojala je tendencija i želja da kroz angažman stranih tužilaca se poboljša rad Tužilaštva BiH i Suda BiH na temelju univerzalnosti, ali praksa je pokazala savim drugačije i da očigledno Tužilaštvo i Sud BiH jesu u funkciji samo neke istine i samo nekih procesa“, kazao je Košarac.

Danas smo rekli, dodao je, da je nedopustivo da mnogi predmeti u Tužilaštvu BiH stoje, a riječ je o predmetima krivičnog djela ratnog zločina, „da još uvijek nemamo rasvijetljen slučaj u Dobrovoljačkoj, slučaj Jošanice kod Foče, Sijekovca, Atifa Dudakovića, Ledića...“

„To dovoljno govori o tome da i nakon silnih napora i želja sa strane Republike Srpske da se to pitanje stavi na dnevni red, nemamo adekvatnog odgovora.

To dovoljno govori da takve institucije očigledno odgovaraju za svoj rad nekim drugim centrima u BiH, a ne nikako Parlamentu, Vijeću ministara, Predsjedništvu itd. To je za nas potpuno neprihvatljivo“, kazao je Košarac.

Dodao je da je sasvim jasno i očigledno da Tužilaštvo BiH nije odgovorilo na fundamentalno pitanje, a to je da izgradi povjerenje među narodima i građanima BiH.