Dom naroda PSBiH
0

Informacija o radu Tužilaštva BiH izazvala burnu raspravu

FENA
PS BiH
PS BiH
Delegati iz Republike Srpske u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH jedinstveni su u stavu da Informacija o radu Tužilaštva BiH nije potpuna te su u toku diskusije zatražili informaciju o učinkovitosti stranih tužitelja u BiH.

Naime, oni smatraju da su strani tužioci vodili veći dio predmeta koji su završavali oslobađajućim presudama i ogromnim troškovima u smislu isplata nadoknada za sve oslobođene.

"Kada bismo sabrali sve te pare mislim da bismo mogli opremiti najmanje još četiri suda", kazao je delegat Krstan Simić.

Na istom fonu bio je i Staša Košarac, koji je dodao da Tužilaštvo BiH treba biti u službi cjelokupnog naroda u ovoj zemlji, ali da jedan dio naroda nije zadovoljan.

"I taj dio ne želi plaćati to selektivno suđenje", kazao je.

Dopredsjedavajući Doma naroda Sulejman Tihić predložio je da se od Tužilaštva zatraži cjelokupnija i temeljitija informacija.

Delegat Mladen Ivanić podsjetio je da već godinu dana traži takvu informaciju te da je još nije dobio. Predsjedavajući Doma Dragan Čović suglasan je s Tihićevim prijedlogom zaključka da se od Tužilaštva zatraži potpunija informacija.

"Dao Bog da nikada više nemamo strance u sudovima jer bi to značilo da mi nismo sposobni da organiziramo svoj sustav", istakao je Čović.

Rasprava o ovoj tački dnevnog reda nije zaključena već će do naredne sjednice Doma biti pripremljeni zaključci o kojima će se delegati onda očitovati. Na sljedećoj sjednici bit će odlučeno i o Informaciji o radu Tužilaštva.