Ništa od rada
309

Prekinuta hitna sjednica Parlamenta BiH, nema entitetske većine

Piše: Er. M.
Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
Prekinuta je hitna sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH zbog nepostojanja entitetske većine za usvajanje dnevnog reda. Na glasanju o dnevnom redu 24 zastupnika glasala su za usvajanje, troje je bilo protiv, a dva zastupnika su bila suzdržana.
Zbog nepostojanja entitetske većine iz RS-a za usvajanje dnevnog reda prekinuta je sjednica državnog organa zakonodavne vlasti. Dnevni red je poslan Kolegiju Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

"Od ukupno 29 prisutnih, 24 je glasalo za, troje protiv, dvoje je suzdržano. Postoji opća, ali ne postoji entitetska većina. Mi nemamo trećeg člana Kolegija za usaglašavanje stoga moram sa žaljenjem konstatirati da u ovom trenutku nismo usvojili dnevni red druge hitne sjednice Zastupničkog doma i ide na usaglašavanje kada se za to stvore pretpostavke", rekla je predsjedavajuća Borjana Krišto.

Entitetske većine nije bilo zbog toga što SNSD, DNS, SP i Ujedinjena Srpska, kao i zastupnik SDS-a Mirko Šarović nisu prisustvovali današnjem zasjedanju.

Još uvijek nije poznato kada će sjednica na kojoj treba biti govora o stanju u bh. pravosuđu i migrantskoj krizi biti nastavljena. Kolegij Zastupničkog doma PSBiH trebao bi zasjedati u srijedu.

Tokom diskusije o dnevnom redu HDZ BiH se zalagao za to da se informacija o stanju u pravosuđu skine s dnevnog reda.

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH od dana konstituisanja nije održao nijednu sjednicu. To nije spriječilo parlamentarce da iz džepova građana BiH redovno primaju enormno visoke plaće za svoj nerad.