Hitna sjednica
3

Zastupnici traže odgovorne za blokadu Parlamenta, Tegeltija kritikovan zbog objava na Facebooku

Piše: Er. M.
Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
Zastupnik Branislav Borenović zatražio je da se građanima javno kaže ko su krivci zbog kojih ne radi Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine.

On je u svom obraćanju na današnjoj hitnoj sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH rekao da parlamentarci redovno primaju enormno visoke plaće uprkos tome što državni organ zakonodavne vlasti ne održava sjednice.

"Dajte nam zvanični odgovor zbog čega Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine ne funkcioniše", kazao je zastupnik Borenović obraćajući se članovima Kolegija Zastupničkog doma PSBiH.

On je pitao da li je tačno da državni organ zakonodavne vlasti ne funkioniše zbog odluka nekih klubova i pojedinaca.

"Ja ne želim da bilo ko snosi odgovornost zbog nekih ljudi koji su započeli proces formiranja vlasti na nivou BiH", kazao je Borenović.

Zastupnik Nikola Lovrinović rekao je da se slaže s Borenovićem kako ne treba generalizovati i da se tačno treba znati ko šta radi. On je kazao da je HDZ BiH spreman prekinuti sjednicu i nastaviti je za sat vremena te odmah imenovati Vijeće ministara BiH.

Zastupnik SDA Adil Osmanović rekao je da je predsjedavajuća Borjana Krišto trebala u proteklom periodu zakazivati redovne sjednice Zastupničkog doma PSBiH, na šta je Krišto odgovorila da ona ne saziva sjednicu, već da odluku o tome donose članovi Kolegija Zastupničkog doma PSBiH i to konsenzusom.

Zastupnici su ponovo diskutovali o tački dnevnog reda koja se odnosi na aktuelnu situaciju u pravosudnim institucijama BiH.

Zastupnik Damir Arnaut rekao je da je nedopustivo da se predsjednik VSTV-a BiH Milan Tegeltija oglašava putem Facebooka, a u vezi s aferom "Potkivanje".

Istakao je i da Parlamentarna skupština BiH treba raspravljati o ovoj tački dnevnog reda te da postoji mogućnost da se danas iniciraju izmjene Zakona o VSTV-u BiH.

Arnaut je rekao da nije tačno da predsjedavajuća ne saziva sjednice jer Poslovnik o radu Zastupničkog doma PSBiH jasno kaže da predsjedavajući saziva sjednice.