Nisu pronađeni posmrtni ostaci
0

Prekinuta ekshumacija na području Srebrenice

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Ekshumacija žrtava na lokalitetu Ljeljendo u blizini Srebrenice prekinuta je 16. juna jer nisu pronađeni posmrtni ostaci, potvrdili su za BIRN –Justice Report predstavnici institucija koje su bile na terenu.

“Napravili smo više tranšeja na osnovu dobivenih koordinata od Komisije za istraživanje događaja u i oko zaštićene zone Srebrenica Vlade Republike Srpske (VRS), ali nismo ništa pronašli”, rekao je Amor Mašović, jedan od članova Kolegija direktora Instituta za nestale osobe (INO) BiH.

Prema informacijama s terena, kako je rekao Jasmin Agović, službenik za odnose s javnošću Međunarodne komisije za traženje nestalih (ICMP), na lokaciji Ljeljendo nisu pronađeni posmrtni ostaci.

Ekshumacija posmrtnih ostataka u mjestu Ljeljendo započela je 15. juna, po naredbi Suda BiH.

U Tužilaštvu BiH, koje je vodilo ekshumaciju, potvrdili su da se informacije koje su imali na raspolaganju nisu pokazale istinitim. Prema ranijem saopćenju Tužilaštva BiH, sumnjalo se da se na lokalitetu Ljeljendo nalaze posmrtni ostaci većeg broja žrtava koje su prethodno bile pokopane u mjestu Glogova, te da su naknadno prebačeni na taj teren.

U započetoj ekshumaciji učestvovali su službenici INO-a BiH, ICMP-a, vještak patolog sudske medicine, te radnici Komemorativnog centra u Tuzli. Iako je ekshumacija prekinuta, Mašović je kazao da posjeduju neke vlastite informacije o postojanju posmrtnih ostataka na širem lokalitetu Ljeljendola, pa će se u narednom periodu izvršiti pregled terena, javio je BIRN.