{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nova masovna grobnica u Ljeljen Dolu kod Srebrenice

S
15.6.2011. u 10:35
0
0
Nova masovna grobnica u Ljeljen Dolu kod Srebrenice
0
Nova masovna grobnica u Ljeljen Dolu kod Srebrenice
Foto: Ilustracija
Predstavnici Instituta za traženje nestalih osoba i Tužilaštva BiH danas su počeli skidanje humusa u Ljeljendolu kod Srebrenice gdje se pretpostavlja da se nalazi masovna grobnica.
Ekshumacija posmrtnih ostataka na lokalitetu Ljeljen Do, gdje se prema prikupljenim dokazima nalazi masovna grobnica žrtava bošnjačke nacionalnosti, ubijenih u julu 1995. godine, počela je danas u prisustvu službenika Tužilaštva BiH, a na osnovu naredbe Suda BiH za izvršenje ekshumacije.

Ovlašteni predstavnik Tužilaštva BiH, nalazi se na terenu, zajedno sa ovlaštenim službenim osobama iz institucija koje sudjeluju u procesu traženja nestalih osoba.

Prema prikupljenim dokazima, radi se o sekundarnoj masovnoj grobnici. Na ovom lokalitetu najvjerovatnije se nalaze posmrtni ostaci žrtava koji su prethodno bili pokopane u mjestu Glogova, pa naknadno prebačeni u sekundarnu masovnu grobnicu na lokalitetu Ljeljen Do.
Očekuje se da će proces ekshumacije trajati više dana, a pronađeni posmrtni ostaci biće proslijeđeni u Komemorativni centar Tuzla, radi dalje identifikacije putem DNK analiza.

Procesom ekshumacije koordinira i rukovodi Tužilaštvo BiH, a u procesu ekshumacije i identifikacije sudjeluju službenici Instituta za traženje nestalih osoba BiH, Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP), vještak patolog sudske medicine, kao i radnici i mehanizacija Komemorativnog centra Tuzla.

Za osiguranje lokacije zaduženi su službenici MUP-a RS, iz Policijske stanice Srebrenica.

Očekuje se da će na lokalitetu Ljeljen Do biti pronađeni posmrtni ostaci većeg broja žrtava, koji će naknadno biti identifikovani radom sudskog viještaka i provođenjem DNK analize.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: