BiH
23

Prekinut štrajk u Željeznicama FBiH

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Na današnjem sastanku u Vladi Federacije BiH koji je sazvao federalni ministar saobraćaja i komunikacija Enver Bijedić postignut je dogovor da se obustavi štrajk u Željeznicama FBiH (ŽFBiH) i od 13 sati normalizuje odvijanje putničkog i teretnog saobraćaja.

Na sastanku su bili predstavnici tog ministarstva, šest sindikalnih organizacija koje djeluju u Željeznicama FBiH, ali nije bio predsjednik Uprave ŽFBiH u ostavci Nedžad Osmanagić, već dva člana Uprave koji nisu ovlašteni da potpisuje naloge za isplatu plata radnicima.

"Uspjeli smo doći do zajedničkog rješenja uz neke zaključke i obaveze za sve tri strane. Štrajkači prekidaju štrajk u 13 sati, a Ministarstvo i Uprava su se obavezali da će poslati akt predsjedniku Uprave da ovlasti drugu osobu za potpisivanje transfera koji ide sa banke za plate radnika", izjavio je za Fenu federalni ministar saobraćaja i komunikacija Enver Bijedić.

Dogovoreno je da se do sredine iduće sedmice izvrši uplata toplog obroka radnicima, kao i da se u najskorije vrijeme, na prvoj sljedećoj sjednici Vlade FBiH imenuje privremeni nadzorni odbor ovog preduzeća.

Također je dogovoreno da se do kraja ovog mjeseca isplati plata uposlenima za peti mjesec i da se u toku 2013. ide sa redovnim isplaćivanjem svih obaveza prema uposlenim u Željeznicama FBiH.