Inicijativa građana
1

FOTO / "Prekinite aktivnosti na Plavoj vodi ili slijede protesti"

SRNA
Plava voda u Travniku
Plava voda u Travniku
Članovi Inicijative građana "Zaustavimo uništavanje Travnika" zatražili su danas prekid svih aktivnosti na izgradnji regionalnog vodovoda na lokalitetu Plava voda i pozvali građane na proteste u subotu, 16. marta.

Predstavnici Inicijative su na današnjoj konferenciji za medije na Plavoj vodi zahtijevali i upoznavanje stanovnika ove opštine o sadržaju ugovora o izgradnji vodovoda, kao i saniranje štete koja je napravljena na Plavoj vodi zbog ovog projekta.

Na ovom lokalitetu je prošle sedmice posječeno svih petnaest vrba, a Uprava Regionalnog vodovoda "Plava voda" nije preuzela odgovornost za sječu.

"Sve informacije koje se tiču načina sječe smo dobili naknadno. U službama opštine Travnik rečeno nam je da je sječa izvršena na zahtjev građana i da je relevantna komisija kasnije utvrdila da su stabla posječena zbog starosti i truljenja, jer mogu ugroziti bezbjednost građana. Isti odgovor dobili smo od načelnika opštine", navode u Inicijativi.

Na konferenciji je zatraženo i formiranje ekološke policije u Travniku, prezentacija plana za uređenje Aleje konzula, te prezentacija plana za uređenje šetališta Bašbunar, koje je prepuno smeća, neosvijetljeno i neuređeno.

Predstavnici Inicijative izrazili su danas nezadovoljstvo i zbog toga što je načelnik Travnika prošle sedmice obećao specijalnom predstavniku EU u BiH Peteru Sorensenu izgradnju evropskog trga u centru ove opštine, mada se srednja škola i sportsko-rekreativni centar u Travniku grade već godinama, a kraj njihove izgradnje još nije ni na pomolu.

Svi zahtjevi travničke Inicijative bit će upućeni načelniku ove opštine Admiru Hadžiemriću.

Protest građana počet će u 12.00 sati u subotu na Aleji konzula.