{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prekida se štrajk policije u ZDK

F
4.4.2011. u 12:22
0
1
Prekida se štrajk policije u ZDK
0
Prekida se štrajk policije u ZDK
Foto: Fotoservis
Premijer Zeničko-dobojskog kantona Fikret Plevljak i predsjednik Sindikata policije MUPZDK-a Elvedin Mioč, nakon jutrošnjih pregovora, potpisali su Sporazum o rješavanju spora u vezi sa zahtjevima Sindikata policije MUPZDK-a.
Ovim sporazumom, strane su se sporazumjele da se štrajk policijskih službenika u ZDK-u koji je počeo 25. marta, obustavlja do daljnjeg.

"O pitanjima donošenja Zakona o plaćama i naknadama policijskih služebnika ZDK-a i Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti FBiH na kojim je insistirao Sindikat, dogovoreno je da se oni usvoje do 1. jula, a o proceduri njihove implementacije će se pregovarati u naredna tri mjeseca. Iskreno mi je žao što je došlo do ovog štrajka, do okupljanja policajaca u dva navrata pred zgradom Vlade. Bili smo spremni na isti tekst Sporazuma i prije svega što se desilo", izjavio je Rifat Delić, ministar unutrašnjih poslova ZDK-a.

Vlada ZDK-a zadužit će kantonalno Ministarstvo finansija da pripremi način pronalaženja sredstava i analizu finansijskih efekata Sporazuma, a bit će određena i resorna grupa koja raditi na ispravci nepravilnosti u zakonima.

"Bit će pokrenuta inicijativa za izmjenu Zakona o unutrašnjim poslovima gdje bi se sistematski pregled uveo u Zakon, odnosno odredio tačan period njegovog izvršavanja", dodao je Delić. Implementacijom spomenutih zakona, predviđa se kako će plaća policajca u ZDK-u biti povećana za oko 230 KM i trebala bi s dosadašnjih prosječnih 706 KM biti povećana na 950 KM, bez radnog staža i toplog obroka.

"Nismo zadovoljni postignutim, ali ćemo biti zadovoljni kada se ova dva zakona usvoje u Skupštini i počne njihova implementacija. Sputavalo nam se da nismo dali dovoljno vremena novoj Vladi koja je bila korektna. Evo dali smo im još vremena i nadamo se da ćemo do 1. jula zajednički pristupiti izradi svih dokumenata. Sramimo se što smo došli pred Vladu i štrajkovali, ali nismo imali drugog izlaza", izjavio je Elvedin Mioč, predsjednik Sindikata policije MUPZDK-a nakon današnjeg postizanja Sporazuma.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: