{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prekid suđenja od 21. marta do 5. maja zbog pregleda dodatnog materijala

S
16.2.2011. u 18:04
0
2
Prekid suđenja od 21. marta do 5. maja zbog pregleda dodatnog materijala
0
Prekid suđenja od 21. marta do 5. maja zbog pregleda dodatnog materijala
Radovan Karadžić (Foto: Reuters)
Suđenje Radovanu Karadžiću biće prekinuto od 21. marta do 5. maja da bi tim odbrane mogao da pregleda dodatni potencijalno oslobađajući materijal koji je objelodanilo Tužilaštvo, odlučilo je Sudsko vijeće Haškog tribunala.
Vijeće je time djelimično odobrilo zahtjev odbrane koja je tražila prekid postupka u trajanju od tri mjeseca, od 15. februara do 15. maja. Zahtjev za četvrti prekid suđenja predat je nakon što je Tužilaštvo 31. januara objelodanilo "1.725 dokumenata na oko 32.000 stranica i 142 video trake sa oko 200 sati materijala".

Više od 90 odsto ovog materijala na bosanskom, hrvatskom ili srpskom jeziku odnosi se na dio postupka optužbe o navodnom preuzumanju opština u BiH, navela je odbrana.

Kao dopunu ovom zahtjevu, Karadžić je naveo da je prethodno već u 37 navrata ukazao na to da Tužilaštvo krši obaveze o objelodanjivanju.

Vijeće je u svojoj odluci kritikovalo optužbu zbog "propusta da prida adekvatanu težinu značaju obaveze objelodanjivanja i da uzme u obzir ponovoljene pozive vijeća da pobošlja praksu objelodanjivanja".

Tužilaštvo se protivilo prekidu suđenja predlažući da, ako sudije prihvate zahtjev, prekid ne bude duži od nedjelju dana.

Današnjom odlukom, Tužilaštvu je naloženo da pretragu i objelodanjivanje potencijalno oslobađajućeg materijala završi do 31. marta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: