Poziv roditeljima u BiH
0

Preispitajte dijagnozu beba umrlih od SIDS-a

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Udruženje roditelja teško bolesne djece u BiH pozvalo je roditelje čije su bebe umrle od 2000. godine do danas, a kojima je kao dijagnoza naveden "sindrom iznenadne novorođenjačke smrti" (SIDS), da preispitaju ovu dijagnozu.

Preispitivanje se odnosi na djecu koja su nakon vakcinacije naglo postala mlitava, prestala da drže glavu, izgledala kao da "polako venu", dobila teške probleme sa disanjem ili neki drugi vrlo upadljiv simptom, nakon čega su umrla. Također se mogu prijaviti i smrti nastale naglo, prebrzo i sa vidljivom patnjom organizma bebe.

Udruženje je u mogućnosti da podatke o takvim umrlim bebama proslijedi američkom državnom sistemu za prijem prijava o postvakcinacijskim komplikacijama. Američki VAERS (Vaccine Adverse Events Reporting System) je svjetski lider u sektoru postvakcinacijskih komplikacija i finansira ga američka Agencija za kontrolu lijekova.

Zaštita privatnosti roditelja umrlih beba iz BiH je osigurana mišljenjem Agencije za zaštitu ličnih podataka, koja je Udruženju definisala pravni osnov za prijavljivanje VAERS-u i način zaštite ličnih podataka, ali i sa američke strane.

Udruženje je od VAERS-a dobilo uputu za direktno upisivanje u elektronsku bazu ulaznih podataka ovog sistema, tako da za upisane podatke mogu znati samo upisivači u Udruženju i VAERS. Sistem je, navode iz Udruženja, maksimalno zaštićen elektronskim sigurnosnim mjerama.

Roditelji koji žele izvršiti prijavu trebaju od Udruženja zatražiti formular pod nazivom "Saglasnost roditelja" slanjem e-maila na bolesna.djeca©yahoo.com ili ga zatražiti SMS porukom na broj 065 341 298.

Udruženje vrši besplatan prijevod podataka roditelja na engleski jezik i popunjava formular "VAERS form", koji se šalje u Sjedinjene Američke Države.